Povinné čipování by mohlo pomoci psům v množírnách, věří autoři návrhu zákona

Poslanci, zástupci neziskových organizací a kynologové jdou do boje proti množírnám psů. Společně připravují návrh zákona, který počítá s plošným čipováním psů a se vznikem centrálního registru. Zvířata jsou v množírnách často týraná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

štěně, labrador

štěně, labrador | Foto: Fotobanka Pixabay

Feny bývají až příliš často březí, štěňata jsou od nich navíc nezřídka oddělována předčasně.

„Přišla šíleně pohublá, bojí se doteď. Má strach z lidí, z předmětů, z dětí. Je po několika porodech, přesný počet štěňat nevím. Měla zasvrabené špinavé uši, přerostlé drápy. Nebyla vůbec socializovaná,“ popisuje Katarina Best špatné zkušenosti se psem z množírny.

Návrh zákona proto počítá se zavedením plošného čipování psů. „Každý pes, který se bude pohybovat na území České republiky, bude opatřen elektronickým čipem a následně bude existovat jakási centrální databáze, která by evidovala právě tyto očipované psy,“ přibližuje Martin Doležal, advokát neziskové organizace Animal Eye.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci, zástupci neziskových organizací a kynologové jdou do boje proti množírnám psů. Společně připravují návrh zákona

Čipy by psům dávali veterináři. Za aplikaci by chovatelé nejspíš platili v řádu stovek korun.

„Mého psa jsme čipovali před dvěma roky a stálo to 600 korun. Když se v té samé chovatelské stanici čipovalo dnes, čip stál 280 korun,“ odhaduje cenu čipu Doležal.

Velkou změnou by měl být také centrální registr psů. Ten zatím podle mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíry Tiché citelně chybí. Existují prý jen databáze měst a obcí, případně databáze psů s průkazem původu.

„Bez zákonného opatření nebude moc velká ochota, aby se databáze spojily, což by byla samozřejmě strašná škoda,“ vysvětlila Tichá.

Databáze by obsahovala identifikaci psa i jeho majitele v rozsahu, v jakém je to běžné dnes. Připravované změny mají chránit zvířata před týráním, pomoci by ale měly i veterinární správě při kontrolách.

Pes na stopě | Foto: Public Domain

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme