Povolební debata ČRo: Kalousek označil KSČM za extremisty. 'Jsme radikální levice, ' odmítl Filip

VIDEO. Extremisté jsou například komunisté, řekl v nedělní povolební debatě Českého rozhlasu šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda KSČM Vojtěch Filip to ale vzápětí odmítl. „Jsme radikální levice, ne extremisté,“ kontroval. Do diskuse se následně zapojil také místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Debata po volbách

Debata po volbách | Foto: Filip Jandourek, Český rozhlas

S kým půjdou vaše strany v krajích do koalic, zajímali se v úvodu moderátoři Radiožurnálu a Plusu Jan Pokorný a Jan Bumba.

„Doporučení je preferovat demokratické subjekty. Extremisté nepřipadají v úvahu,“ řekl v debatě předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Extremisté jsou například komunisté, xenofobní hnutí a podobně,“ dodal.

Proti jeho slovům se ale ohradil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Jsme slušným partnerem pro každé vyjednávání. To, že někdo nechce, je spíše jeho extremismus než náš. My jsme radikální levice, nejsme žádní extremisté,“ poznamenal Filip.

Do diskuse o tom, kdo je a není extremista, se zapojil také první místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. „Starostové a nezávislí jsou demokratickým subjektem, který rovnou a na začátku deklaroval, že nepůjde do žádné formy spolupráce s komunisty ani jinými extremisty,“ podotkl Rakušan.

ODS nechce komunisty, Okamurovi nevadí žádná strana

ODS má podle místopředsedkyně Alexandry Udženiji dvě zásady. Do krajských koalic podle ní nepůjde strana s komunisty, zároveň chce prosadit co nejvíce ze svého programu. Udženija má informace, že ODS byla ke koaličnímu vyjednávání oslovena ve všech krajích. „Je to opravdu na začátku. Všichni vyjednávají a uvidíme, jak to dopadne,“ dodala.

Účastníci povolební debaty ČRo:
Jaroslav Faltýnek, místopředseda ANO
Vojtěch Filip, předseda KSČM
Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČSL
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09
Tomio Okamura, předseda SPD
Vít Rakušan, místopředseda STAN
Alexandra Udženija, místopředsedkyně ODS
Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura neměl výhrady k žádné konkrétní straně. Připustil ale, že případná koaliční jednání v krajích budou s některými subjekty obtížnější než s jinými.

V povolební debatě Českého rozhlasu Okamura také upozornil, že témata jeho uskupení nejsou vyhraněna levicově ani pravicově a je pro ně důležitá především přímá demokracie.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se domnívá, že v krajích jsou klíčové především vazby mezi lidmi. „Ve všech volbách platí, že máte výsledek voleb a pak máte takzvaný koaliční potenciál. Na základě něj se sestavují koalice. V krajích to může být ještě více ovlivněno tím, že jsou tam konkrétní lidé, kteří představují ty strany,“ popsal Zaorálek.

„Bavil jsem se při minulých volbách se svými kolegy a oni mi říkali: ,S tímhle (člověkem) si těžko dovedu představit spolupráci.‘ Nešlo ani o to, co to bylo za stranu. Říkali, mám s ním špatnou lidskou zkušenost a dávám přednost někomu jinému,“ dodal místopředseda ČSSD.

Vznikající koalice v Královéhradeckém kraji. Pět stran proti ANO

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek pak komentoval povolební vyjednávání v Královéhradeckém kraji. Hnutí tam sice vyhrálo, na koalici se ale předběžně domluvilo pět jiných stran. Faltýnek řekl, že rýsující se koalice bez vítězného ANO jeho stranu mrzí. „Spíš mi to připadá jako účelová koalice s cílem vyšachovat vítěze voleb v tomto kraji," dodal Faltýnek.

Podraz na voliče, zlobí se lídryně ANO kvůli vyšachování v Královéhradeckém kraji

Číst článek

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka měl pro dění v Královéhradeckém kraji vysvětlení. Některé politické strany mají podle něj problém s lídryní hnutí ANO Klárou Dostálovou.

„Když jsem v Královéhradeckém kraji mluvil s ostatními partnery z politických stran, tak jsem zaznamenal, že měli poměrně racionální výhrady vůči lídryni za hnutí ANO, která v minulosti působila a spolupracovala i s jinými politickými stranami a měla určitý podíl v otázce některých neúspěšných projektů v rámci čerpání z evropských fondů,“ řekl Jurečka.

Účast KDU-ČSL v krajských koalicích je kromě Zlínského kraje, kde lidovci zvítězili, podle něj ve hře i v Jihomoravském nebo Olomouckém kraji.

Podívejte se na video, jak to při debatě vypadalo ve studiu Českého rozhlasu. V místnosti sedělo sedm lidí – Miroslav Kalousek, Vít Rakušan, Alexandra Udženija, Lubomír Zaorálek, Tomio Okamura a moderátoři Jan Pokorný a Jan Bumba. Jaroslav Faltýnek byl ve studiu v Olomouci, Vojtěch Filip pak v Českých Budějovicích a Marian Jurečka v přenosovém voze na Velké pardubické.

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme