Pozadí nákupu pandurů může osvětlit exministr Vondra. Bude svědčit u soudu

V takzvané kauze Pandur vyslechne soud už třetího exministra obrany. Svědčit má dnes přijít Alexandr Vondra z ODS. Jeho výpověď přitom může hrát důležitou roli při rozplétání sporné zakázky na obrněné transportéry. Ty si pořídila armáda za vlády Mirka Topolánka z ODS. Obžaloba viní Topolánkova někdejšího poradce, lobbistu Marka Dalíka, že si řekl za vyjednání zakázky o půlmiliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vondra (ODS)

Alexandr Vondra (ODS) | Foto: Filip Jandourek

Právě exministra Alexandra Vondru měla americká ambasáda upozornit na možnou korupci při dojednávání zakázky.

„Že v souvislosti s pandury se odehrávalo nějaké korupční jednání, na kterém byl Martin Barták a Marek Dalík,“ popsal už dřív u soudu investigativní reportér Radiožurnálu Janek Kroupa.

Přehrát

00:00 / 00:00

V takzvané kauze Pandur vyslechne soud už třetího exministra obrany, Alexandra Vondru z ODS. Případ shrnuje redaktorka Zuzana Petráňová.

Jenže zároveň se Vondrovo jméno v případu objevuje i v dalších souvislostech. Měl třeba podle exministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 naléhat na to, aby Topolánkova vláda smlouvu na Pandury uzavřela.

Alexandr Vondra byl přitom v té době ministrem pro evropské záležitosti. Neměl tedy zakázku na starosti. Sám Vondra v minulosti nepopřel, že byl s americkou stranou v kontaktu.

O detailech se ale před svojí svědeckou výpovědí bavit nechtěl. „Nemám čas, nevidím důvod.“

Kromě Alexandra Vondry chce soud vyslechnout i slovenského zbrojaře Miroslava Výboha. Ten se také účastnil schůzky, na které si podle obžaloby řekl Marek Dalík o úplatek. Podle Mladé fronty Dnes ho kvůli možné korupci při nákupu pandurů dokonce vyšetřuje rakouská policie.

Po těchto výpovědích už soudu zbývá jen zařídit výslech klíčových svědků z ciziny.

„Poté soudkyně hlavní líčení nejspíš odročí, aby v dalším termínu vyslechla pomocí videokonference svědky z Rakouska a Spojených států,“ říká mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Jediným obžalovaným v kauze je zatím Marek Dalík. Státní zástupce ho viní z podvodu. Za to mu hrozí až 10 let vězení.

Zuzana Petráňová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme