Pozůstalí by měli mluvit o svých pocitech, doporučuje terapeutka Matoušková

Uherský Brod se vzpamatovává ze smrti osmi lidí, které v úterý zastřelil v restauraci Družba 63letý muž. Ten pak zbraň obrátil proti sobě. Se šokem a zármutkem se vyrovnávají nejen příbuzní, ale také kamarádi a známí obětí. V Česku pro ně existují speciální poradny pro pozůstalé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týrání dětí (ilustrační foto)

Týrání dětí (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Proces truchlení má své určité fáze, které nelze uspěchat nebo předejít, upozorňuje psychoterapeutka Jolana Matoušková.

„Někdy mají lidé tendenci zbavit svoje nejbližší bolesti rychle a snažit se je emočně přenastavit, což úplně nejde. V tuto chvíli je důležité, aby blízcí poskytli pozůstalým prostor a podporu pro sdílení,“ dodává Matoušková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uherský Brod se vzpamatovává ze smrti osmi lidí. Jak se vyrovnat se ztrátou blízkých, radí psychoterapeutka Jolana Matoušková

Blízcí by podle ní měli s pozůstalými mluvit o pocitech a zkusit s nimi hovořit i o konkrétních okolnostech události, pokud o tom chtějí mluvit. Posiluje se tím podle Matouškové aktualizace vědomí ztráty.

Pokud své myšlenky o událostech uzavíráme, tak se emoce koncentrují, upozorňuje Matoušková.

„Podle různých psychologických teorií je to 6 až 8 týdnů, kdy má pozůstalý právo na otevřený žal. Je to samozřejmě individuální, ale je to nějaká doba, do které netřeba výrazně zasahovat a snažit se něco rychle měnit,“ radí Matoušková.

Čin svého otce si nedovedu vysvětlit, vzkázal syn střelce z Uherského Brodu

Číst článek

Doporučuje tuto nejtěžší fázi uzavřít určitým rituálním způsobem. To může být například intimní rozloučení s blízkým člověkem.

Lidé přinášejí na místo tragédie v Uherském Brodu svíčky a květiny | Foto: ČTK

Práce s pozůstalými v Uherském Brodu je ale podle Matouškové trochu odlišná.

Ztráty proběhly za velmi dramatických okolností, takže lidé mohou mít trauma, vysvětluje psychoterapeutka.

„Pokud se bude jednat o projevy traumatu nebo problémy komplikovaného truchlení, takže se to na člověku projevuje i po tělesné stránce, tak doporučuji se obrátit na psychologa nebo na poradce pro pozůstalé v daném kraji,“ dodává Matoušková.

Pavla Firbacherová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme