Práce načerno přibývá. Inspektoři chystají přísnější kontroly hlavně na stavbách

Státní úřad inspekce práce odhalil do května na 950 nelegálně zaměstnaných. Rozdal přitom pokuty za víc než 32,5 milionů korun. Podle inspektorů je to číslo srovnatelné s loňským. Přes léto ale očekávají, že nelegálně pracujících lidí ještě přibyde. Chystají proto intenzivnější kontroly. Soustředí se hlavně na stavby a oblast rekreačních služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stavbě

Na stavbě | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Ti co jsou Češi, se postaví sem ke karavanu, občané Evropské unie sem doprostřed…" takto před časem inspektoři společně s policií a celníky procházeli stavby v Praze, aby zjistili, jestli na nich nepracuje někdo bez platné pracovní smlouvy.

Nejčastěji se takzvaně načerno stále nechávají zaměstnávat Češi. Z cizinců pak Slováci, Rumuni, Bulhaři, Ukrajinci nebo Vietnamci.

„V loňském roce jsme za celý rok zjistili nelegální zaměstnávání u 3 065 osob a uložili jsme celkem 82 milionů korun v rozhodnutích o finanční sankci," řekl generální inspektor Rudolf Hahn. Přitom ještě v roce 2014 úřad rozdal přes 700 pokut celkem za 312 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Inspektoři práce chystají přísnější kontroly, podrobnosti zjišťovaly Evelýna Kulíšková a Veronika Šírová

Muži se podle Hahna nechávají nelegálně zaměstnat hlavně na stavbách, ženy například v pohostinství. Právě na tyto oblasti se inspekce během léta zaměří a své pracovníky do terénu vyšle častěji.

Nelegální zaměstnávání ale vadí i samotným podnikatelům. Jak například upozornil prezident asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, čím dál větší problém je za standardních podmínek najímat personál.

„V případě, že se platí zaměstnanci načerno, tak sehnat zaměstnance oficiální cestou je poměrně těžké. Máme příklady, kdy hoteliéři nám říkají: My bychom potřebovali recepčního, ale nejsme schopni ho sehnat, protože on jinde dostane nějakou minimální mzdu a zbytek se mu zaplatí jinou cestou hotově."

Přitom firmám s nelegálními zaměstnanci hrozí celá řada postihů. „Pokuty od 50 tisíc do 10 milionů korun. Velmi často zaměstnavatelé ztratili možnost nechat si zprostředkovat uchazeče o zaměstnání z Úřadu práce, v řadě zemí je znemožněna účast na veřejných zakázkách," upozornil Rudolf Hahn.

Vysoké pokuty ale hrozí i těm, kteří se nechají takzvaně načerno zaměstnat. V případě, že jsou to cizinci bez platných dokladů, úřady je vyhostí z republiky.

Evelyna Kulíšková, Veronika Šírová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme