Pracovitá a hlavně pořád stejná, říká o Merkelové profesor Zahradník. Občas mu i zavolá

Po čtyřech letech dnes přijíždí do Prahy německá kancléřka Angela Merkelová. Českou metropoli zná už od konce 70. let, kdy sem coby vystudovaná fyzička začala jezdit na výzkumné pobyty. Pod křídla si ji tehdy vzal fyzikální chemik Československé akademie věd, profesor Rudolf Zahradník. Kancléřce dodnes říká Angelo a celkem často se vídají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová byla v roce 1982 na stáži na pražském Ústavu organické chemie a biochemie. Foto u sv. Víta.

Angela Merkelová byla v roce 1982 na stáži na pražském Ústavu organické chemie a biochemie. Foto u sv. Víta. | Foto: Archiv Zdeňka Havlase

„Na co sáhla, dělala s velkým prožitkem, velkou znalostí a neváhám říci s vášnivým nasazením. Ona byla velice pracovitý člověk,“ zavzpomínal na vědkyni Angelu Merkelovou profesor Rudolf Zahradník.

Ne každý světový lídr kdysi publikoval v prestižních odborných časopisech. A naopak ne každý vědec se může pochlubit tím, že vydal několik vědeckých prací společně s nejmocnější ženou planety, jak opakovaně kancléřku Merkelovou označil třeba magazín Forbes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá kancléřka Angela Merkelová pořád nezapomněla na českého vědce – profesora Rudolfa Zahradníka, který jí v tehdejším Československu kdysi pomáhal s výzkumem.

„Zpravidla jsme měli mravní povinnost sepsat nějakou společnou publikaci, existují společné bibliografické záznamy. Jedna práce se týkala výpočtu solvatačních energií, což je v teorii chemické reaktivity velice důležité,“ poznamenal.

Angela Merkelová byla v Praze v 80. letech několikrát. Kromě vědy si našla čas i na návštěvu doma u manželů Zahradníkových.

„Žena byla na mé hosty velice laskavá, takže jsme zvali hosty, kteří tady byli na týden, měsíc či tři měsíce. Takže Angela Merkelová tady v bytě pobývala,“ uvedl.

Ani když Angela Merkelová vyměnila svou původní vědeckou profesi za politiku, se ale podle Rudolfa Zahradníka vlastně nezměnila.

„Ona byla klidná, i když měla rozdělané tři práce, působila pořád klidným dojmem. A ten dojem pak dělala i po pěti letech, po deseti letech i po 30 letech. Ona je to, čemu se ve fyzice říká konstanta pohybu, její charakterové a lidské vlastnosti se nemění,“ konstatoval Zahradník.

Vědec Rudolf Zahradník se zamyslel nad tajemstvím chemie | Foto: Šárka Ševčíková

A zůstaly i kontakty na jejího někdejšího českého vědeckého mentora. Rudolf Zahradník dostal pozvánku na oslavu kancléřčiných šedesátin. A občas prý v bytě manželů Zahradníkových zazvoní telefon a v něm se ozve:

„Tady Angela. A já řeknu, grüß Gott, guten tag oder dobrý den,“ směje se profesor Zahradník. Tenhle pozdrav si nejspíš zopakuje i dnes. Na ČVUT v Praze-Dejvicích bude sledovat přednášku o digitalizaci průmyslu, kde Angela Merkelová taky promluví.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme