Pracovník operátora T-Mobile ukradl a prodával data 1,5 milionu klientů

Jeden ze zaměstnanců operátora T-Mobile ukradl v dubnu osobní údaje klientů a prodával je dál. Podle Mladé Fronty Dnes se to může týkat až 1,5 milionu zákazníků. Policie v souvislosti s případem obvinila dva lidi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

T-Mobile

T-Mobile | Foto: Marián Vojtek

„Bohužel musíme potvrdit, že došlo ke zcizení a prodeji zákaznických dat,“ sdělila deníku mluvčí operátora Martina Kemrová.

Zaměstnanec, který data zkopíroval, byl prý okamžitě propuštěn. „Data jsou zpět v majetku naší společnosti," dodala mluvčí.

T-mobile neuvedl, jaké údaje jeho zaměstnanec stáhl a jestli jsou mezi nimi třeba i čísla bankovních účtů. Údajně nevznikla žádná škoda operátorovi ani zákazníkům, podle firmy byl pokus podchycen v samém začátku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Únikem ze společnosti T-Mobile se Úřad pro ochranu osobních údajů zabývá, říká předsedkyně úřadu Ivana Janů.

Podle jedné z verzí pracovník data stáhl 19. dubna a způsobil tím výpadky signálu po celém Česku, jak píše deník. T-Mobile to však popírá.

Zřejmě největší podobný únik dat v historii Česka vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Pracovníka IT oddělení, který data T-Mobilu zkopíroval, policie už obvinila a spolu s ním ještě jednoho dalšího člověka.

Únikem se zabývá také Úřad pro ochranu osobních údajů. „Pakliže došlo v dubnu k odcizení údajů, operátor měl povinnost to úřadu nahlásit. A podle zákona teď musí předložit svoji směrnici o zabezpečení ochrany dat. Na základě toho budeme posuzovat, jaké kroky v době před ohlášením úniku operátor podnikl,“ vysvětlila předsedkyně úřadu Ivana Janů.

Pokud T-Mobile při řešení úniku pochybil, hrozí mu pokuta až 10 milionů korun. „Pokud nedostaneme všechny potřebné informace, můžeme si je vyžádat od policie,“ dodala Janů.

Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka jsou oba stíháni na svobodě. Bližší informace útvar poskytovat nechtěl.

ČRo, Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme