Praha by mohla mít přímé letecké spojení s Íránem, Spojeným státům se to nelíbí

Íránská letecká společnost Mahan Air chce zřídit pravidelnou linku mezi Prahou a Teheránem. To znepokojilo Spojené státy, které podle Lidových novin upozornily Úřad pro civilní letectví na to, že společnost je na sankčním seznamu amerického ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek

„Pro firmu je poměrně typické, že je napojená na lidi z vysoké politiky. Před více než 20 lety ji založil syn někdejšího prezidenta Hášimího Rafsandžáního a dá se říct, že společnost může využívat i tyto vazby pro prosazování svých obchodních zájmů,“ vysvětluje Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity.

Po nedávném uzavření dohody o omezení íránského jaderného programu došlo k uvolnění řady mezinárodních sankcí a země se začíná pomalu otevírat světu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi Prahou a Teheránem by mohla vzniknout pravidelná letecká linka, Spojeným státům se to nelíbí. O tématu mluvil Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha

„Na druhou stranu Američané mají celou sadu svých vlastních protiíránských sankcí a těch se uvolňování a rušení tak úplně netýká. Jsou to sankce, které Američané zdůvodňují porušováním lidských práv v Íránu nebo předpokládanou podporou terorismu íránským režimem,“ upozorňuje Tureček.

Společnost Mahan Air je totiž spojována s přepravou íránských zbraní a vojáků, mimo jiné do Sýrie na podporu prezidenta Asada a k boji proti takzvanému Islámskému státu.

Íránská firma zatím žádá o licenci pro provozování linky na pražské Letiště Václava Havla, už teď ale létá například do Atén, Mnichova nebo Milána.

„Umím si představit, že Američané tlak vyvozují tam, kde mohou očekávat nějakou ústupnost druhé strany. Třeba si netroufnou takto argumentovat vůči Německu, ale možná to zkoušejí vůči ČR,“ míní Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity.

Sankce vůči Mahan Air nejsou mezinárodní a Česká republika je dodržovat nemusí, Američané však mají podle Turečka tendenci „trestat“ i třetí státy, které mají vazby s Íránem.

Letiště Václava Havla Praha - mimoevropské lety | Foto: Český rozhlas

ČRo, Břetislav Tureček, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme