Praha si připomíná památku obětí povstání proti nacistickým okupantům před 70 lety

Praha si připomíná 70. výročí povstání proti německým okupantům. Boje o rozhlas a na barikádách v pražských ulicích se odehrávaly na samém konci druhé světové války v Evropě a přispěly k jejímu ukončení. Památku padlých uctili už dopoledne na Staroměstském náměstí představitelé státu, hlavního města, armády a dalších institucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akt k 70. výročí Pražského povstání na Staroměstském náměstí

Pietní akt k 70. výročí Pražského povstání na Staroměstském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Vojáci čestné jednotky pražského velitelství položili věnce k pamětní desce na budově Staroměstské radnice. Stát při ceremoniálu zastupoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Prahu primátorka Adriana Krnáčová (za ANO).

Deska připomíná památku statečných Čechů, kteří se před 70 lety pustili do bojů s německými okupanty. Podle zpřesněných údajů Vojenského historického ústavu jich během několika dnů povstání padlo 2900. Barikády v ulicích stavělo 100 tisíc lidí.

Mezi hosty slavnostního ceremoniálu jsou i přímí účastníci povstání, k vidění je také historický stíhač tanků Hetzer. Obrněné vozidlo, které povstalci ukořistili a používali při bojích v ulicích Prahy, nese čestný název Československý rozhlas.

Pietní akt k 70. výročí Pražského povstání na Staroměstském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Ze Staroměstského náměstí se hosté cerremoniálu přesunou právě k budově Českého rozhlasu na Vinohradské třídě k tradičnímu pietnímu aktu. Odhalí zde pamětní desku se jmény dalších 81 lidí, kteří v bojích o rozhlas padli. Dosud neznámé obránce se podařilo dohledat historikům a pracovníkům rozhlasu. S projevem vystoupí i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Odpoledne pak budou historická vojenská vozidla ze Staroměstského náměstí vyjíždět na různá místa Prahy s věnci, které posádky vozů položí k dalším, méně známým památníkům obětí Pražského povstání.

Úterní rozhlasové akce vyvrcholí večer na Staroměstském náměstí koncertem Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma a takzvaným videomappingem. Sedmiminutová multimediální laserová projekce připomene události Pražského povstání a konce války a bude se každých 15 minut opakovat do nočních hodin.

Český rozhlas připomene 70. výročí Pražského povstání videomappingem

Číst článek

Pražské povstání | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme