Praktičtí lékaři chtějí víc peněz: 21. září protestně zavřeme ordinace

Praktičtí doktoři chtějí ve středu 21. září protestně zavřít ordinace. Na termínu se dohodli zástupci všech krajů a vedení Sdružení praktických lékařů. Požadují šestiprocentní zvýšení plateb od zdravotních pojišťoven a rozšíření pravomocí například pro předepisování léků. Termín ale definitivně potvrdí až po čtvrtečním jednání s ministrem zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Na základě tohoto jednání je možné ještě protestní akci odvolat. Možnost je podmíněná realizací našich požadavků a slibů ministerstva zdravotnictví,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Resort v těchto dnech připravuje novou úhradovou vyhlášku pro příští rok. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD ale praktici dostávají peněz dost a chystaný protest je jen předvolební vydírání. Jednání se neplánuje zúčastnit a resort zastoupí náměstek.

Doktoři žádají zvýšení kapitační platby. To jsou peníze, které dostávají pravidelně od pojišťoven za každého pacienta v kartotéce. Podle sdružení tyto platby tvoří 75 procent příjmů ordinace, ale posledních osm let se nezměnily.

Protest praktických lékařů. Chtějí zavřít ordinace kvůli nízkým platbám a povinným stážím

Číst článek

„Tudíž příjmy a úhrady praktickým lékařům nerostou a je to v rozporu s tím, co vidíme i v jiných segmentech lékařské péče,“ upozornil místopředsedy sdružení Michal Bábíček.

Lékaři si stěžují, že náklady jako nájmy nebo energie přitom stále rostou, a tak nemůžou například nakoupit přístroje a zvýšit plat svým zdravotním sestrám. Nelíbí se jim také, že ministerstvo zvyšuje platy kolegům v nemocnicích a na ně nemyslí.

Podle Václava Šmatláka by jednodenní protest neměl pacienty ohrozit.

„Mohu všechny uklidnit. Pacient to nepocítí, akorát bude více zatížená záchranná služba a nemocnice, protože lidi budou záchrankou odvezeni, tak jako je to o víkendech,“ potvrdil člen sněmovního výboru pro zdravotnictví za ČSSD a primář interny Na Bulovce Jiří Koskuba.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme