Právníky by mohly mít i děti do 15 let. Návrh projedná Rada vlády pro lidská práva

Děti mladší patnácti let, které poruší zákon, nemají stejná práva jako mladiství nebo dospělí. Od začátku případu s nimi nemůže být právník, nárok na něj mají až u soudu. Českou praxi kritizují neziskové organizace, výbor OSN pro lidská práva a také ombudsmanka. Podle nich by advokát měl být s nezletilými už od začátku případu. Možnou změnu zákona projedná Rada vlády pro lidská práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětská výslechová místnost v Hradci Králové

Dětská výslechová místnost v Hradci Králové | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Když se rodiče dozvěděli o chování svého třináctiletého syna ve škole, nemohli tomu uvěřit. O tom, že šikanoval s dalšími chlapci spolužáka, neměli vůbec ponětí. Učitelé prý rodinu informovali pozdě a případ předali policii.

„Tím, že se to dostalo k policii, tak jsem neměl možnost se žádné informace dozvídat. Podléhalo to utajení,“ popsal už před časem otec. Nepřál si sdělit jméno ani název školy. Chování syna neschvaloval. Nelíbilo se mu ale, jak vypadalo celé vyšetřování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neziskovky i ombudsmanka upozorňují, že děti mladší 15 let, které vyslýchá policie, nemají práva jako dospělí a mladiství. O tématu natáčela Petra Benešová

„Když jsem se dotázal, zda by neměl být výslechu přítomen advokát, bylo mi sděleno, že na advokáta nemá právní nárok. Že má role skončila tím, že jsem syna dovezl a máme se s manželkou posadit na lavici před výslechovou místností."

Už delší dobu neziskové organizace upozorňují na to, že děti nemají stejná práva jako mladiství starší patnácti let. Řízení s nimi není trestní, ale občanskoprávní s opatrovníkem.

„U policejního výslechu spatřujeme jako porušení práv dítěte, že děti mladší 15 let tam v současnosti nemají právníka,“ říká Anna Hofschneiderová z Ligy lidských práv.

I v dalších věcech navrhuje organizace změnu zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

„Děti mladší patnácti let i v případě zanedbatelných činů musí projít řízením před soudem. Což třeba u starších mladistvých neplatí. Usilujeme o to, aby i ve vztahu k těmto dětem byla zavedena nějaká mimosoudní řešení, která se už běžně aplikují v zahraničí.“

Dítě teď zastupuje právník až u soudu. Specialistka na rodinné právo, právnička Radka Korbelová Dohnalová ale připomíná, že to je pozdě.

„Opravdu v praxi jsou i případy, kde jsou děti obviněny ze závažných trestných činů, třeba i z vraždy, a dostává se jim kvalifikované pomoci až v situaci, kdy jsou už všechny důkazy shromážděné,“ popisuje.

„Přijde mi nespravedlivé, aby v takovém vážném případě bylo možné u dítěte, které by podle mého názoru mělo mít větší standard, použít protokoly a zápisy, které pořizovali policisté, aniž by dítě mělo v době výpovědi řádnou pomoc.“

O to víc, když dětem někdy hrozí i ochranná výchova nebo léčení v ústavu.

Ministerstvo myšlenku dětských právníků nepodporuje

Možnou změnu pravidel v zastupování dětí mladších patnácti let projedná brzy Rada vlády pro lidská práva.

„Tuto myšlenku podpořím, protože děti pod 15 let v případě, že se dopustí trestného činu, by měly mít přinejmenším stejná práva jako ty, kterým je více než 15 let,“ říká předseda Rady a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD.

Právníky u dětí podpoří i ombudsmanka Anna Šabatová. „Navíc jsme měli nějaké případy, kdy orgány sociálněprávní ochrany, které byly přítomny výslechu, nezastupovaly dostatečně zájem dítěte,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech nezletilých se zákonem mluvil Jiří Kruml z Okresního soudu v Kolíně, který se specializuje na případy mládeže

Pro změnu bylo původně i ministerstvo spravedlnosti. Když ale v jeho čele skončila Helena Válková z hnutí ANO, úřad už myšlenku dětských právníků nepodporuje.

„Proti dětem do 15 let nelze zahájit trestní stíhání. A pokud bylo zahájeno, tak musí být zastaveno. Proto pro přidělení advokáta není důvod,“ vysvětluje mluvčí Kateřina Hrochová.

Stejně smýšlí i bývalá ministryně spravedlnosti a právnička na rodinné právo Daniela Kovářová.

„Účelem je vést řízení tak, aby už to pokud možno to dítě nikdy v životě neudělalo. Takže tam se k tomu přidávají ještě psychologické a výchovné momenty. Myslím, že jich tam je tolik, že je ten zákon funkční a nepotřebuje žádné novely,“ uvádí Kovářová.

„Výslechu nezletilého se účastní pracovníci péče o děti, případně rodiče. Proto si myslím, že advokát by tam v tu chvíli být nemusel,“ souhlasí i Jiří Kruml z Okresního soudu v Kolíně, který se specializuje na případy mládeže.

Kovářová by se však přikláněla k tomu, aby se více právníků specializovalo přímo na zastupování dětí.

Nová výslechová místnost jindřichohradecké policie se podobá dětskému pokoji | Foto: Lucie Hochmanová

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme