Pravomoci ombudsmana se zatím nerozšíří, poslanci jednání přerušili

Ombudsman zatím více pravomocí nezíská. Poslanci dnes měli definitivně rozhodnout o vládní novele zákona o veřejném ochránci práv, nakonec ale hlasování odložili. Vrátit by se k ní měli opět až na konci června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ombudsmanka Anna Šabatová

Ombudsmanka Anna Šabatová | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD nechtěl, aby novela zákona o veřejném ochránci práv dopadla jako protikuřácký zákon. Přestože jde o vládní návrh, proti byli i někteří koaliční poslanci.

„Zatím není přijatelná shoda na konečné podobě tak, aby se zároveň naplnilo vládní prohlášení, ve kterém se všechny tři koaliční strany a vláda zavázaly poskytnout větší možnost ochrany tak, aby oběti diskriminace, které často mají malé prostředky k obraně, dostaly efektivní ochranu,“ řekl.

Dienstbier věří, že do 29. června, kdy se sněmovna k návrhu vrátí, se mu podaří přesvědčit alespoň koaliční poslance, aby zákon podpořili.

Možnost žádat ÚS o zrušení zákonů

Asi nejvýznamnější novinkou je možnost ombudsmana žádat Ústavní soud o zrušení zákonů nebo jejich částí. Podle současné úpravy se může domáhat pouze zrušení podzákonných předpisů.

Poslanci ale chtějí, aby byla tato pravomoc buď úplně vyškrtnuta, nebo se ombudsman mohl na Ústavní soud obracet po projednání ve sněmovním petičním výboru.

Vládní návrh ale počítá i s možností, aby veřejný ochránce práv mohl podávat i veřejné žaloby kvůli diskriminaci. Podle pozměňovacích návrhů by však i tato pravomoc měla být omezena, a to pouze na případy, na které ombudsman narazí při své činnosti, a diskriminace by se týkala buď většího počtu lidí, nebo jí byl ohrožen veřejný zájem.

Pokud by takové změny prošly, mohl by Dienstbier počítat i s podporou přinejmenším části pravicové opozice.

„Je to příliš velké posílení této instituce, která by měla působit spíše svojí neformální autoritou než formálními pravomocemi. Pokud pozměňovací návrhy projdou, budeme pro zákon hlasovat,“ uvedla poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Podle ministra Dienstbiera by ale v případě přijetí zmíněných pozměňovacích návrhů byla novela prakticky zbytečná.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme