Nemocnice Na Bulovce preventivně přijala muže s podezřením na ebolu

Česko má druhý případ podezření na ebolu. Muž české národnosti ročník 1958 se před dvaadvaceti dny vrátil z Libérie. Má teploty, další projevy smrtelné nemoci nemá, řekl hlavní hygienik Vladimír Valenta. Pacient byl preventivně přijat do pražské Nemocnice Na Bulovce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Bulovce

Nemocnice Na Bulovce | Foto: Nemocnice Na Bulovce

„Přestože vykazoval pouze jeden z příznaků – vyšší teploty – tak ve spojitosti s cestovatelskou anamnézou jsme rozhodli, že bude izolován na Bulovce a v rámci předběžné opatrnosti s ním bude zacházeno jako s pacientem s ebolou,“ řekl Českému rozhlasu hlavní hygienik Vladimír Valenta.

„Mezitím samozřejmě probíhalo epidemiologické šetření, kontaktování jeho bezprostředních nejbližších kontaktů, poučení, stejně tak jako zdravotníků.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky testů by mohly být známy zítra odpoledne, uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta

„Inkubační doba je období, kdy ebola podle všech zkušeností nakažlivá není, respektive kdy pacient není nakažlivý. Začíná být nakažlivý v okamžiku objevení se příznaků,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta s tím, že se jedná přibližně 21 dnů.

V případě, že by se u pražského pacienta podezření potvrdilo, znamenalo by to podle Valenty vyhledávání jeho dalších kontaktů, dekontaminace míst, kde nakažený byl, a další opatření.

Británie zavede kvůli šíření eboly kontroly cestujících ze západní Afriky

Číst článek

„Ebola se přenáší přímým kontaktem s tělními tekutinami. Přenos může být také pojídáním masa nakažených zvířat,“ připomněl Valenta. Ideálním prostředím je proto africké podnebí.

Ebola má dramatický nástup a vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhl k 1. říjnu počet obětí 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy.
Pramen: ČTK

„Masivní šíření u nás nepředpokládáme vzhledem ke geografickým a teplotním podmínkám anebo i ke stavu společnosti a úrovně zdravotnické služby. Jde o předběžné opatření v rámci předběžné opatrnosti,“ zdůraznil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Výsledek má být v pátek odpoledne

Také mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová potvrdila, že nákaza ebolou se u hospitalizovaného dosud nepotvrdila:

„Jeho příznaky zatím nenasvědčují, že by se mělo o ebolu jednat. Nicméně na místě je rozhodně opatrnost, a proto byly jeho vzorky odeslány do Institutu Roberta Kocha v Berlíně, kde je speciální pracoviště určené pro testování možné nákazy eboly,“ řekla Českému rozhlasu Čechová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti hospitalizace vysvětlili mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek a hlavní hygienik Vladimír Valenta

„Lékaři nastavili režim, na který jsou mnoho týdnů trénováni a pacient je hospitalizován v bioboxu,“ řekl mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

„Dvacet infekčních pacientů bylo přemístěno na další pracoviště, ta část infekční kliniky se zcela oddělila, z toho důvodu, že dosud není jasné, co pacientovi je. Budeme to vědět zítra v poledne či krátce po poledni,“ dodal Šalek.

V polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili, student se zřejmě nakazil malárií.

V Česku je pro sledování pacientů s možnou nákazou a jejich léčbu vyčleněna část infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, kde si také zdravotníci při pravidelných cvičeních ověřují postupy v péči, jež šíření nemoci zcela vyloučí.

Ošetřovatelce s ebolou se přitížilo. U dalších lidí ve Španělsku zatím testy vir nepotvrdily

Číst článek

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme