Pražský soud vydal evropský zatykač na ‘vora v zakoně‘ Andranika Soghojana

Městský soud v Praze vydal evropský zatykač na šéfa ruskojazyčné mafie Andranika Soghojana. České soudy ho před rokem pravomocně odsoudily k 22 letům vězení za objednávku vraždy arménského podnikatele, jenže do vězení doteď nenastoupil. Stíhání se tak nově rozšíří na území Evropské unie. Zatykač se vztahuje i na čtyři Soghojanovy spolupachatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andranik Soghojan na archivním snímku z října 2010

Andranik Soghojan na archivním snímku z října 2010 | Zdroj: ČTK

Andranik Soghojan, označovaný jako „vor v zakoně“, tedy jako vysoká autorita zločineckých organizací z bývalého Sovětského svazu, měl nastoupit do vězení letos 1. září.

Pražský městský soud Soghojana nejprve nadvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud ale případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

V tu dobu už ale byl šéf ruské mafie za hranicemi Česka. Hned po prvním osvobozujícím rozsudku zmizel. Nebyl ani u vynesení posledního, pravomocného verdiktu loni v říjnu. Tehdy se omluvil ze zdravotních důvodů. Spekuluje se, že je zpátky v Arménii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Andranika Soghojana, který byl v Česku odsouzen k 22 letům vězení za vydírání a objednání vraždy, připomněl redaktor Tomáš Bystrý

Kromě evropského zatykače plánuje městský soud v Praze vydat i zatykač mezinárodní, což avizoval už v září. Evropský zatýkací rozkaz soud vydal už minulý týden, ve známost to ale vešlo až dnes.

Andranik Soghojan si podle pravomocného rozsudku objednal vydírání a poté i vraždu arménského podnikatele, který odmítal dát 500 tisíc dolarů do společné pokladny ruskojazyčného mafiánského klanu, takzvaného obščaku.

Vrah najatý v roce 2007 se ale dvakrát spletl. Nejprve na pražském Václavském náměstí pobodal jiného Arménce, o několik dní později pak zaměnil vozy a omylem na Vinohradech zastřelil řidiče společnosti Sazka.

Vraha Timura Treťjakova původem z Ukrajiny soudy rovněž potrestaly 22 lety vězení. Soghojan i další spoluodsouzení od začátku jakoukoliv vinu odmítají.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme