Přechod v Harrachově je opět průjezdný. Krkonoše hlásí lavinové nebezpečí

Hraniční přechod do Polska v Harrachově se podle informací ČTK otevřel pro nákladní dopravu ve čtvrtek v 8 hodin ráno. Horská služba v Krkonoších vyhlásila nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí. Podle meteorologů by se i v dalších krajích na horách měli řidiči připravit na čerstvou sněhovou nadílku a možnost tvorby sněhových jazyků. Silnice na Plzeňsku a Hradecku jsou především ve vyšších polohách sjízdné s opatrností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh na Vysočině

Sníh na Vysočině | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Hraniční přechod byl znovu otevřen ve čtvrtek ráno. Sedmnáctikilometrový úsek byl pro kamiony neprůjezdný od středečního dopoledne. „Důvodem uzavření byl velký spad sněhu, který jsme nestačili uklízet,“ vysvětlil hlavní dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

Na Liberecku od rána sněží, přesto jsou silnice sjízdné. Na silnicích třetích tříd v horských oblastech je nový sníh a silničáři je pluhují. Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech napadlo 35 až 40 cm sněhu.

Pozor by si měli dát řidiči v Ústeckém kraji. Na dálnici D8 ve směru z Ústí nad Labem na Drážďany nebo na silnici I/13 za Ludvíkovicemi na Děčínsku je ledovka, sněhové jazyky pak na Chomutovsku. Silné sněžení hlásí silničáři například z okolí Nové Vsi na Mostecku v Krušných horách.

Silnice v Královehradeckém a Plzeňském kraji jsou po nočním sněžení všude sjízdné, ve vyšších polohách s opatrností. Na Železnorudsku přes noc napadlo až 20 centimetrů sněhu a v ranních hodinách začalo znovu sněžit. Opatrní by měli být hlavně kamionisté. Vozovka by v těchto oblastech mohla kvůli větru namrzat.

I v Praze a Středočeském kraji by mohlo dojít na ledovku. V metropoli byly před ranní dopravní špičkou ošetřeny jen hlavní tahy. Kvůli namrzajícím vozovkám vyjelo do terénu 45 sypacích vozů.

Varování před tvorbou sněhových jazyků v polohách nad 600 metrů podle meteorologů platí celé dnešní ráno. Zhoršené dopravní podmínky by se mohly dotknout 11 krajů.

Výstraha ČHMÚ před sněhovými jazyky. | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme