Před třemi lety zemřel Václav Havel. Lidé si ho připomínají po celé republice

Před třemi lety zemřel spisovatel, dramatik a první český prezident Václav Havel. Lidé po celém Česku si ho připomínají třeba ohrnutými nohavicemi svých kalhot na památku jeho inaugurace. Kardinál Dominik Duka bude na Havlovu počest sloužit mši v bývalém kostele svaté Anny v Pražské křižovatce. Pro lidi v Česku je Václav Havel nejen první porevoluční hlavou státu, ale hlavně jedním ze symbolů sametové revoluce. Jako spoluzakladatel Občanského fóra se přímo podílel na pádu komunistického režimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

„Milí spoluobčané, předpokládám, že jste mě nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal. Naše země nevzkvétá,“ tak zahájil Václav Havel svůj první novoroční projev v roce 1990. V zahraničí Havla stále velmi uznávají - jako dramatika i jako politika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václava Havla připomněl redaktor Vojtěch Koval

„Rád jsem s ním debatoval, protože velmi rychle nacházel řešení nejrůznějších problémů a dokázal je teoreticky aplikovat. Málokdy se takový člověk potká. Velmi jsem si ho vážil a obdivoval. Dnes cítím kvůli jeho úmrtí velkou ztrátu,“ vzpomínal na Havla polský exprezident Lech Walesa.

Podle diplomata a bývalého Havlova poradce Alexandra Vondry se první český prezident zasloužil hlavně o ukotvení českého státu na Západě.

„Byla to především jeho zásluha, že přivedl Českou republiku do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Myslím si, že významně napomohl i dalším zemím – Polskem počínaje a baltskými státy konče.

Václav Havel s Dalajlámou | Foto: oficiální Facebook Václava Havla

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku. Na jeho pohřeb do Prahy přijely špičky světové politiky. Mimo jiné také bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová:

„Málokdo byl více Čech než Václav Havel. Avšak jeho důvtip, laskavost, moudrost a hloubka jeho myšlenek promlouvala ke všem.“

Václav Havel byl několikrát navržen na Nobelovu cenu míru. Nikdy se jí ale nedočkal.

Divadlo, předčítání, ohrnuté nohavice

Lidé po celém Česku si Václava Havla připomenou různými akcemi. Z Komenského náměstí v Brně na jeho počest vyjde vzpomínkový průvod. Knihovna Václava Havla pak v Ostrovní ulici v Praze představí nastudování jedné z Havlových her, popisuje ředitelka knihovny Marta Smolíková:

„Bude hrát Divadlo Na tahu hru Protest. Vedle toho s Divadlem Husa na provázku pořádáme takovou debatu Kabinet Havel.“

Václav Havel objektivem Tomki Němce | Foto: foto © tomki němec

V pražském divadle Alfred ve dvoře si Havla připomenou čtením z jeho textů. Každý, kdo přijde, může nahlas předčítat z jeho díla, které má rád. Jedním z organizátorů akce je básník a překladatel Ondřej Buddeus. Podle něj nemá jít o sentiment:

„To není přesně to, o co by nám šlo. Havel jako spisovatel a kritický intelektuál dokázal dle mého soudu své myšlenky formulovat dostatečně pregnantně. Myslím, že tímto způsobem se můžeme vrátit k původnímu slovu a formulacím."

Prvního českého prezidenta si lidé po celé republice připomenou také ohrnutím nohavic u kalhot.

Václav Havel | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme