Předražené ubytovny? Obchod s chudobou jen tak neskončí, nové sociální bydlení je navíc ohroženo

V nových sociálních a dostupných bytech by mohlo najít domov 200 až 250 tisíc lidí. Odhaduje to ministerstvo práce, které minulý týden poslalo do mezirezortního připomínkového řízení návrh zákona o sociálním bydlení. Už teď je ale jasné, že obchod s chudobou neskončí minimálně do roku 2020. Systém by měl totiž nabíhat postupně a v ohrožení je navíc i termín jeho startu příští rok na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální bydlení na Vrbenské ulici v Českých Budějovicích

Sociální bydlení na Vrbenské ulici v Českých Budějovicích | Foto: Pavlína Fendeková

Sociální, případně dostupný byt by žadateli nově muselo poskytnout město a platil by za něj nižší, regulovaný nájem. Obec by na vytvoření takového bytu a jeho provoz dostala dotace od státu. Právě s tím počítá připravovaný zákon o sociálním bydlení.

„Předpoklad se pohybuje zhruba okolo 200 až 250 tisíc osob, jsou do toho započítány i děti. Přepokládám, že do sociálního bytu se nastěhuje celá rodina,“ vyčíslil David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb z ministerstva práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchod s předraženými ubytovnami neskončí ani do roku 2020. Připravovaný zákon o sociálním bydlení přiblížil Václav Štefan

Zákon má vytvořit síť dostupného bydlení pro sociálně slabé, ale taky ukončit byznys s předraženými ubytovnami. Ty vydělávají právě na chudých, kterým bydlení dotuje stát.

Jak konkrétně by měl obchod s chudobou skončit, popsal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD na příkladu žadatele o doplatek na bydlení:

„Úřad práce se ho zeptá, zjistí, jestli si požádal o vstup do sociálního bydlení a řekne mu: ‚Máte požádáno, zatím jste byt nedostal, tak budiž, my vám budeme dávat dávku na ubytovnu, ale pokud si nepožádáte, tak nikoliv'.“

Zákon ale bude nabíhat postupně a rozhodnutí o přidělení sociálního bydlení budou úřady vydávat nejdřív v roce 2018. Města a obce pak budou mít další dva roky na zajištění bydlení. V ohrožení je navíc i plánované datum spuštění zákona příští rok na podzim.

K zákonu mají výhrady ANO i KDU-ČSL

Výhrady má ministerstvo pro místní rozvoj spadající pod hnutí ANO a nejmenší vládní strana lidovci, kteří poukazují hlavně na nesouhlas stovek starostů. Právě Svaz měst a obcí kritizuje zákon nejhlasitěji.

„Přineslo by nám to jednak spoustu práce navíc a také spoustu financí navíc, které obce budou muset zaplatit, protože dle našeho názoru financování není jasně řešené a náklady nebudou pokryté v plné výši,“ vysvětlila starostka Kunína a členka předsednictva svazu Dagmar Novosadová.

Kritizuje i to, že stát chce budování sociálních bytů městům a obcím nařídit pod pokutou až jeden milion korun.

Výhrady má i pravicová TOP 09. Podle místopředsedkyně strany Markéty Adamové by stát měl hlavně kontrolovat, za co dávky vydává.

„Takže by opravdu úředníci museli se jít podívat do terénu, museli by vědět, kde ti lidé bydlí, jestli jich tam bydlí přiměřený počet, jestli je tam přiměřená výše nájemného stanovená a tak dál. To už se dá dělat za současné situace, k tomu nepotřebujeme žádný nový zákon,“ řekla.

Ve sněmovně je v současnosti vládní novela, která by měla doplatky na bydlení na ubytovnách snížit.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme