Premiér Sobotka neodvolá ministra obrany Stropnického. Chyboval, ale prý ne vážně

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD nenavrhne odvolání ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO. Řekl to po schůzce předsedů tří vládních stran ve sněmovně. Setrvání Stropnického ve funkci zpochybnil lidovecký vicepremiér Pavel Bělobrádek kvůli tomu, že ministr obrany připustil spojitost případu unesených Čechů a propuštěného Libanonce Alího Fajáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka odchází ze schůzky předsedů všech tří koaličních stran

Premiér Bohuslav Sobotka odchází ze schůzky předsedů všech tří koaličních stran | Zdroj: ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický udělal podle premiéra Bohuslava Sobotky při komentování případu únosu Čechů v Libanonu chybu. Ale ne tak vážnou, aby navrhl jeho odvolání z vlády.

„Skutečně nechci žádný únik potvrzovat, protože pokud k němu došlo, je potřeba, aby ty věci byly potvrzeny těmi institucemi, které to mají na starosti,“ řekl premiér.

„Probrali jsme situaci kolem sjednocení komunikace vlády. Myslím si, že je důležité, aby vláda v těchto otázkách komunikovala společně a komunikovala jednotně. Z tohoto hlediska si myslím, že ministr Stropnický udělal chybu, ale ne takovou, aby to bylo důvodem k jeho odvolání z vlády,“ dodal Sobotka s tím, by se měl Stropnický zamyslet nad tím, jestli se může zúčastnit projednávání utajovaných bodů.

„Takové věci se nekomentují. Není potřeba flagrantně lhát. Divím se, že člověk s diplomatickou minulostí neví, že na některé otázky se odpovídá ‚bez komentáře‘,“ trval na svém vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Po schůzce ovšem dodal, že respektuje Sobotkův a Babišův názor, že Stropnického slova nejsou důvodem k odvolání ministra.

Premiér Bohuslav Sobotka také informoval, že svolá schůzku ministra obrany a šéfů vládních stran, jakmile najdou společný termín.

Závěr koaliční schůzky kritizovala také opozice. Například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

„To je odvádění pozornosti od toho, že česká vláda prostřednictvím ministra spravedlnosti Pelikána podle našeho názoru spáchala zločin nejen vůči vlastním zákonům, mezinárodnímu právu. Pan ministr Stropnický je v tom takový introvertní náhradní terč.“

Podle ODS vyměnil premiér Stropnického ve vládě za to, aby neměl konflikt s hnutím ANO.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme