Předsedou Svobodných se znovu stal Petr Mach, získal dvě třetiny hlasů

Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. Strana to oznámila na dnešní tiskové konferenci. Mach, který ve volbě porazil trojici protikandidátů, vede Svobodné od jejich vzniku v roce 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební speciál Radiožurnálu, Petr Mach ze Strany svobodných občanů

Předvolební speciál Radiožurnálu, Petr Mach ze Strany svobodných občanů | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ve volbách šéfa strany se Machovi postavili Roman Kříž, Petr Hampl a Miloslav Bednář.

Kříž obdržel 15,6 procenta z 574 hlasů, Hampl 13,1 procenta a Bednář 5,6. Mach dostal 65,7 procenta hlasů a stranu povede další dva roky, tedy i do sněmovních voleb v roce 2017.

Prosazovat chce třeba změnu při danění potravin. „Podle logiky, že stát by měl člověka danit až poté, co se nají. Vzorem může být Británie nebo Malta, kde potraviny nepodléhají DPH. Levnější potraviny by pak vedly k tomu, že bychom nepotřebovali špiclování živnostníků formou elektronické evidence tržeb,“ řekl Českému rozhlasu Mach.

Na tiskové konferenci dnes oznámil, že ho po ukončení hlasování neúspěšný protikandidát Hampl informoval o tom, že odchází ze strany. Mach očekává, že tento krok přispěje k ukončení neklidu a rozporů ve straně prezentovaných i na veřejnosti.

O tom, kdo obsadí čtyři křesla místopředsedů, rozhodnou Svobodní od 29. listopadu do 6. prosince.

Staronový předseda Svobodných dnes vyjádřil přání, aby jeho strana šla do krajských voleb v příštím roce po boku se Stranou soukromníků České republiky, s jejímž vedením již jedná.

Strana svobodných občanů vznikla v roce 2009. U zrodu stáli většinou bývalí členové ODS. Profiluje se výrazně euroskepticky, odmítá například lisabonskou smlouvu a chce referendum k přijetí eura. V ekonomické oblasti prosazuje co nejmenší zásahy státu a snížení daní.

Úspěch v celostátních volbách zaznamenali Svobodní loni, když získali jedno křeslo v Evropském parlamentu. Europoslancem se stal právě Petr Mach.

ČTK, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme