PŘEHLEDNĚ: Reakce politiků na projev Andreje Babiše ke kauze Čapí hnízdo

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO dnes poslancům zhruba hodinu a půl vysvětloval kauzu Čapí hnízdo. Farmu v době získání evropské dotace prý vlastnili jeho dvě děti a bratr jeho partnerky. Poslanci dnes také schválili program mimořádné schůze. K tématu se proto mohli vyjádřit všichni poslanci. Poslanci kolem osmé hodiny večerní schůzi přerušili do doby, než Evropský úřad proti podvodům zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO mluvil před poslanci o kauze Čapí hnízdo

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO mluvil před poslanci o kauze Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

„Nedobrovolně jsem se ocitl na předvolebním shromáždění hnutí ANO. Považuji to za naprosto nedůstojné,“ zhodnotil projev ministra financí předseda ODS Petr Fiala.

Andrej Babiš byl podle něj faktickým vlastníkem farmy v době, kdy získala zhruba 50milionovou evropskou dotaci, a měl by rezignovat.

„Všechny zveřejněné indicie napovídají tomu, že Andrej Babiš po celou dobu Čapí hnízdo řídil, ovládal a měl na něj podstatný vliv,“ řekl Fiala.

Podobně mluvil také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sněmovna by podle něj měla požádat premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD, aby Babiše kvůli podezření z dotačního podvodu zbavil odpovědnosti za audity evropských dotací.

„Osoba podezřelá z dotačního podvodu nesmí být odpovědná za auditní orgán České republiky,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Čapí hnízdo vlastnili mé dvě děti a bratr mojí partnerky, řekl Babiš

Číst článek

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL nemá žádný osobní názor na Babišovo vysvětlení kauzy Čapího hnízda. Ministr financí podle něj nebyl v tu dobu v politice. Chce proto počkat na závěry vyšetřování.

„Definitivní jasno do celé kauzy okolo Čapího hnízda může vnést pouze vyšetřování Policie ČR či OLAF (Evropský úřad proti podvodům),“ napsal Jurečka na twitteru.

S tím souhlasí také premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD: „Není možné, abych já jako předseda vlády, kdokoli z koalice a kdokoli z parlamentu suploval vyšetřovatele, státní zástupce nebo soudce. Je třeba vyčkat na výsledek vyšetřování. Celá věc je vyšetřována Policií České republiky a Evropským úřadem proti podvodům.“

„Pan ministr si tady dělá dvě hodiny reklamu na Čapí hnízdo. Zve tam lidi, farma mu nepatřila, protože ji napsal na své děti a vůbec jsou na něj všichni neprávem zlí,“ řekl o projevu ministra financí poslanec a předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch.

Mimořádnou schůzi sněmovny svolaly TOP 09 a ODS. Pravicová část opozice poukazuje na možný dotační podvod v souvislosti s postupem, jakým projekt Čapího hnízda získal zhruba 50milionovou dotaci.

Farma patřila do roku 2007 nebo 2008 do koncernu Agrofert předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Kauza Čapí hnízdo | Foto: Český rozhlas

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme