Přelomový rozsudek ve sporu se 'šmejdy'. Smlouvy se seniory jsou neplatné, firma musí vrátit peníze

Přelomový rozsudek vynesl Obvodní soud pro Prahu 7 v kauze tzv. šmějdů. Rozhodl, že smlouvy, které uzavřeli klienti s firmou Bio Natural Medical, jsou neplatné. Senioři by tak měli dostat zpět své peníze za výrobky, které je měly vyléčit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Paní Slávka Skopová (79) navštívila v březnu loňského roku předváděcí akci společnosti Bio Natural Medical v pražských Holešovicích. Zakoupila si tam polarizační lampu a masážní přístroj. Celková hodnota měla být údajně 160 tisíc korun, paní Skopová ale dostala slevu a oba přístroje zakoupila dohromady za 40 tisíc korun.

Druhý den si ale koupi rozmyslela a zboží chtěla vrátit. Stejně jako desítky ostatních seniorů ale nemohla. „Prostě byl na nás hrubej a ještě se nám vysmíval, že absolutně nemáme možnost vrátit zboží.,“ řekla Skopová.

Firma Bio Natural Medical prodávající seniorům údajně zázračné zboží zřejmě skončila

Číst článek

Soud se ale postavil za paní Slávku. „Rozsudek je přelomový zejména v tom, že soud provedl důkazy i ty co udělal sám, usoudil, že smlouva, kterou uzavřela paní Slávka, vůbec není platnou smlouvou. Řekl, že jednání žalované strany je natolik špatné a natolik v rozporu s dobrými mravy, že vůbec nemohlo zavázat účastníky k nějakým právům a povinnostem mezi nimi,“ řekl právník Viktor Rossmann, který zastupuje paní Slávku a dalších 20 seniorů ve sporu s touto firmou.

Počet předváděcích akcí klesá

Firma nekomunikuje nejen s Českým rozhlasem, ale také se jeho zástupci neúčastnili soudního jednání. „V dané věci jsem vynesla rozsudek, respektive provedla jsem jeho vyhlášení. Nebyli přítomni, ale souhlasili, aby to bylo v jejich nepřítomnosti rozhodnuto,“ vysvětluje Renata Poláková, soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 7, která rozhodovala v případě s paní Skopovou.

Společnost Bio Natural Medical se proti rozsudku neodvolala, takže nyní musí vrátit peníze nejen paní Slávce, ale také ostatním seniorům. Jenom klientům právníka Rossmanna musí firma vrátit skoro milion korun.

Rozsudek s firmou Bio Natural Medical, tzv. šmejdy. | Foto: ČRo

Předváděcích akcí je v poslední době čím dál méně. Je to způsobené i tím, že roste počet starších lidí, kteří se proti podobným prodejcům brání. „V roce 2014 šlo o 27 600 nahlášených předváděcích akcí, v loňském roce už jen o 18 tisíc. Je to výrazný pokles, který pokračuje. Letos za první čtvrtletí to bylo zhruba 6 tisíc nahlášených předváděcích akcí, ve druhém čtvrtletí už jen 3 300,“ potvrzuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Už nejsou 90. léta, vzkazuje rozsudek firmám

„Seniorům říká, že se mají bránit. Soudy budou spíše stát na straně malého spotřebitele, než na straně velké společnosti. Zvláště takové, kde není něco v pořádku. Je to signál i společnostem, že jim nebude všechno procházet. Od 90. let na to spoléhaly, pokud něco takového dělaly, prakticky nic se jim nikdy nestalo. Oběti se báli ozvat, báli se, že je to bude něco stát,“ říká Frölich.

Dalším důvodem je také novela zákona o ochraně spotřebitele, která zakazuje platit za zboží přímo na předváděcích akcích a 7 dní po nich. I dodržování tohoto zákona ČOI kontroluje. Společnosti Exen trade s. r. o. udělila pokutu milion dvě stě tisíc.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme