Premiér Nečas zřídí 'protipovodňový NERV'

Premiér Petr Nečas navrhne vznik expertní skupiny, která by se zabývala příčinou opakovaných povodní a ochranou proti nim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Přišel jsem s návrhem vytvořit panel odborníků z oboru meteorologie, hydrologie a ekologie a dalších oblastí. Měl by jednat mimo jiné o úpravách krajiny tak, aby byla schopna více zadržovat a udržovat vodu," řekl ve vysílání Rádia Česko premiér Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je předseda vlády a ODS Petr Nečas.

O vzniku takového panelu už dnes mluvil s předsedou Akademie Věd Jiřím Drahošem.

„Název protipovodňový NERV je dobrá analogie. Nad tím, že povodně přicházejí s větší četností bychom se měli zamyslet a navrhnout opatření, která snižují rizika. Vytvoření expertního panelu chci vážně probrat s odborníky a něco podobného navrhnout," dodal v diskusním pořadu Studio Česko Petr Nečas.

„Platí ale, že musí jít o velmi hlubokou a seriózní analýzu zasahující do mnoha oborů. Je to obrovské množství široce komplikovaných činností. Práce by měla začít, ale na výstupy bych netlačil, protože práce kvapná, málo platná. Zaměřil bych se spíš na kvalitu výstupů tohoto panelu," řekl Rádiu Česko Nečas.

Ani aktuální povodně na severu Čech ale vládu nijak neodradí od záměru snižovat výdaje na složky Integrovaného záchranného systému.

„Vláda dělala rozhodnutí o redukci v rozpočtu s vědomím toho, jak funguje Integrovaný záchranný systém. Teď nenastala nějaká nová překvapivá situace jen proto, že byly povodně hodinu na dojezd z Prahy. Neznamená to, že se bude sahat do koncových výkonných prvků, ale úspory jsou možné u administrativních a obslužných prvků systému. Je na manažerském rozhodnutí ministrů, jak to udělají," uvedl premiér Nečas.

Marián Vojtek, Ondřej Černý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme