Premiér nechce měnit koaliční smlouvu. Reagoval tak na kritiku vládního hnutí ANO

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nechce a nebude měnit koaliční smlouvu. Napsal to v blogu na webu ČSSD v reakci na víkendový sněm vládního hnutí ANO. Na něm staronový šéf hnutí Andrej Babiš ČSSD ostře kritizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka (vpravo)

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka (vpravo) | Foto: Filip Jandourek

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš o víkendu na sněmu označil ČSSD za stranu se spornou minulostí. Mluvil také o podrazech v koalici a zvážení případných změn v koaliční smlouvě.

ČSSD to už o víkendu odmítla. Dnes to na webu ČSSD komentoval i premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Napsal, že koaliční smlouvu měnit nebude, a že v koaliční vládě chce navzdory verbálním útokům hnutí ANO pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf ANO Babiš kritizoval na sněmu ČSSD. Ta podle Sobotky navzdory útokům měnit koaliční smlouvu nechce. Téma rozebral komentátor ČRo Petr Nováček

„Koaliční smlouvu měnit nechceme a nebudeme, odráží výsledky voleb a je průnikem programu všech tří koaličních stran. Chceme ji dodržet a naplnit. Chceme být důvěryhodní i vůči veřejnosti,“ napsal Sobotka.

Vláda podle něj může dobře pokračovat, když bude hnutí ANO stejně jako další dvě koaliční strany smlouvu respektovat. Lidé podle Sobotky nestojí o mediální přestřelky mezi koaličními stranami.

„A nelze být napůl ve vládě a napůl v opozici. Někdy mám pocit, že se v tomto směru ANO snaží chovat jako chytrá horákyně. Například když jeho ministři nehlasovali pro návrh vlastní ministryně Válkové na uzavření dohody se soudci a státními zástupci. To nebyl podraz na koalici, ale na vlastní ministryni,“ upozornil Sobotka.

'Stanovy akciové společnosti s jediným akcionářem'

Vrátil se i k průběhu sněmu hnutí ANO. Je podle něj zajímavé, že ANO nevyužilo svůj sněm k tomu, aby se více otevřelo a stalo se skutečným hnutím budovaným zdola.

„Přijalo stanovy, které by pro svůj demokratický centralismus a soustředění moci v okruhu několika lidí v předsednictvu, v demokratické straně jakou je ČSSD nikdy nemohly projít. Přijaté stanovy ANO spíše připomínají stanovy akciové společnosti s jediným akcionářem a houfem bezprávných statistů,“ uvedl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka zveřejnil zprávu pro blížící se sjezd ČSSD. Téma pro místopředsedu poslanců ČSSD Jana Chvojku a politologa Lukáše Jelínka

ČSSD se podle něj na svém sjezdu chystá vydat opačným směrem než ANO. Chce prý zvýšit práva řadových členů, včetně vytvoření podmínek pro demokratické primárky, v nichž budou mít možnost hlasovat všichni členové ČSSD.

„Pokud nemá být demokracie v našem státě časem jen hračkou v rukách několika bohatých podnikatelů vlastnících současně firmy, média i politická hnutí, musíme mít silné a programově vymezené politické strany. A do nich musí přijít další noví členové. Nepřijdou, pokud nebudou mít na chod a program žádný vliv. Respektive, přijdou jen ti, kdo v nich vidí jen účelový výtah k moci a byznysu,“ napsal Sobotka.

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme