Premiér Sobotka kritizoval návrat prezidenta Zemana z Číny letadlem PPF

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD prezident Miloš Zeman chyboval, když při návratu z Číny použil soukromé letadlo. Místo vládního airbusu letěl Zeman letounem pronajatým společností PPF. Podle Sobotky Zeman volbou letounu výsledek návštěvy v Číně pokazil. Sobotka to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to politická chyba, která zbytečně poškodila jinak dobrý obrázek o cestě prezidenta republiky v Číně. Prezident, vrcholný státník, by měl dbát na prestiž svého úřadu a na zahraniční cesty by měl cestovat vládním letadlem. A také by se z nich měl vládním letadlem vracet,“ uvedl premiér.

Hrad volbu soukromého letadla zdůvodnil úsporou času. „Která panu prezidentovi umožnila účast na jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října,“ vysvětloval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Bohuslav Sobotka ve 20 minutách Radiožurnálu

Letadlo PPF totiž doletí na rozdíl od vládního speciálu bez mezipřistání, což prý prezidentovi ušetřilo asi dvě hodiny cesty.

Sobotka takový argument za moc silný nepovažuje. Chyba podle něj byla zbytečná. „Podle mého názoru měla Kancelář prezidenta republiky vyřešit návrat pana prezidenta tak, aby nebyl stresován a mohl se vrátit včas,“ konstatoval premiér.

Jinak však Sobotka po prezidentově čínské cestě mluvil spíše kladně. „Myslím, že pan prezident v Číně odvedl velký kus práce z hlediska prosazování našich obchodních zájmů,“ řekl Sobotka.

Nepoučujeme o lidských právech, naopak se snažíme poučit, řekl Zeman čínské televizi

Číst článek

Podle něj je to další krok v otevírání Číny i pro české podnikatele, což zapadá do snahy státu otevřít českým firmám nové trhy.

Miliardář Petr Kellner, většinový vlastník PPF, se zúčastnil pondělního setkání Zemana s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Skupina PPF má v Číně velké obchodní zájmy, vlastní například firmu Home Credit, která nabízí Číňanům úvěrové služby.

„My máme 80 procent našeho vývozu soustředěného na země eurozóny, které příliš rychle nerostou a ta perspektiva nějak dramaticky rychlého růstu tady není ani v příštích letech. Pokud máme hledat možnosti další zaměstnanosti a dalších investic, tak musíme mluvit se zeměmi, jako je Čína nebo je třeba Korejská republika,“ řekl Sobotka.

Koreu zmínil Sobotka v souvislosti s nápadem na zavedení přímého leteckého spojení mezi Čínou a Českou republikou, za něž se Zeman v Číně přimlouval.

„Ta přímá linka s Korejskou republikou hodně pomohla byznysu, pomohla turistickému ruchu a já se domnívám, že přímé spojení s Čínou by mělo ještě mnohem pozitivnější efekty,“ poznamenal Sobotka.

Mezi dalšími trhy, které by chtěl stát pomoci českým firmám zpřístupnit, pak Sobotka zmínil Indii, Latinskou Ameriku, Brazílii, Argentinu, Turecko nebo některé africké země.

Helena Šulcová, kov, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme