Premiér Sobotka se sešel s prezidentem Zemanem. Proberou plány na další dva roky

Prezident Miloš Zeman dnes v Lánech jedná s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD. Předseda vlády je hostem schůzky prezidentova poradního týmu. Sobotka představí splněné priority vlády. Prezidenta pak budou zajímat i plány kabinetu na příští dva roky. Vztahy mezi premiérem a Hradem v poslední době ochladly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Předseda vlády představí prezidentovi řadu priorit, které se za dva roky podařilo kabinetu splnit, ať už je to v oblasti čerpání evropských fondů, snižování deficitu státního rozpočtu nebo sociálních opatření, zvyšování platů,“ popsal program setkání mluvčí vlády Martin Ayer.

Prezidenta budou zajímat i plány kabinetu na příští dva roky. „Hodnocení minulosti je samozřejmě užitečné, ale minulost má jednu nevýhodu – nedá se změnit a ovlivnit. Budoucnost se ovlivnit dá,“ prohlásil Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka míří do Lán, aby tam prezidentovi představil priority na příští dva roky. Ochladlé vztahy mezi státníky připomněl Jaroslav Gavenda

Premiér Bohuslav Sobotka shrnul kroky do 23 bodů. Prioritou vlády je například dokončit schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb a uvést ho do praxe. Předseda vlády chce také prosazovat valorizaci penzí, přijetí nového loterijního zákona, zákona o prokazování původu majetku a zákona o plošném zákazu kouření v restauracích.

Mezi priority také patří zavedení předčasných odchodů do důchodu pro horníky z hlubinných dolů a zvýšení minimální mzdy od ledna příštího roku alespoň na 11 tisíc hrubého.

Stejně jako v předcházejících letech chce koaliční vláda i dál podporovat ekonomický růst a zaměstnanosti, sociální soudržnosti společnosti a zajištění větší bezpečnosti občanů i celé země.

Vztahy mezi prezidentem a premiérem se v poslední době vyostřily. „Víte, že já neútočím na prezidenta. Snažím se, aby vztahy mezi ústavními činiteli fungovaly v zájmu České republiky. Jasně jsem to deklaroval i po Novém roce a budu se o to snažit i nadále,“ okomentoval stav Bohuslav Sobotka.

Slovní přestřelky dvou státníků se začaly stupňovat loni při výročí událostí 17. listopadu. Tehdejší vystoupení prezidenta Zemana na Albertově po boku lídra Bloku proti islámu Martina Konvičky premiér odsoudil.

Sobotka řekl, že nejvyšší ústavní činitel by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty. Zeman reagoval, že premiér svým postojem k migraci ohrožuje bezpečnost republiky. V prosinci pak veřejně zalitoval, že nemá kompetenci premiéra odvolat.

‚Volby, nebo kalašnikov'

Téma vzbudilo velké emoce i po prezidentově lednové návštěvě Jihomoravského kraje.

„Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta, a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. A pak existuje nedemokratická cesta, ta se jmenuje kalašnikov,“ rozesmál Miloš Zeman účastníky mítinku v Tišnově u Brna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman se dnes sejde s premiérem Sobotkou. O tématech schůzky mluví politolog Lukáš Jelínek

Politici napříč stranami výrok zkritizovali. „Myslím, že na této úrovni by ústavní činitelé komunikovat neměli,“ řekl Sobotka.

Miroslava Němcová z ODS dokonce navrhla, aby poslanci vyzvali prezidenta k veřejné omluvě. Její snaha ale narazila v dolní komoře i u prezidenta samotného.

„Premiér se zbláznil, když tvrdí, že jsem vyzval k jeho popravě kalašnikovem. Jsem jako částečnou omluvu ochoten přijmout to, že byl mediálně desinterpretován,“ prohlásil.

Místo dalších mediálních vzkazů se teď prezident s premiérem potkali u jednoho stolu. V Lánech probírají priority Sobotkovy vlády na příští dva roky. Mezi ně se řadí například schválení zákona o prokazování původu majetku, o který prezident Zeman dlouhodobě usiluje.

Věra Pfeifferová, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme