Premiér vyzval úřady, aby zveřejňovaly smlouvy nad 50 tisíc

Předseda vlády a sociální demokracie Bohuslav Sobotka vyzval dopisem ministerstva a centrální úřady, aby začaly zveřejňovat všechny nově uzavřené smlouvy nad 50 tisíc korun. Zákon o registru smluv, který toto jednání upravuje, chce prý premiér prosadit během prvního pololetí letošního roku. Úřad vlády podle Sobotky zavedl tuto praxi už na začátku letošního roku. Kritici ale Sobotkův krok považují za klamný manévr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Postup jednotlivých úřadů se podle úřadu vlády dosud značně lišil. Některé smlouvy nezveřejňují vůbec, jiné je uveřejňují v rozdílné formě i rozsahu.

Kritici se však obávají, že by vláda mohla limit 50 tisíc prosazovat i v zákoně o registru smluv. Výzva by navíc mohla oddálit schvalování tohoto zákona, jehož finální verze by mohla být ve sněmovně jinak hotova do měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér vyzval úřady, aby zveřejňovaly smlouvy nad 50 tisíc. Programový ředitel protikorupční organizace Frank Bold Pavel Franc to ale považuje spíše za klamný manévr

„Pozoruji to s velkými obavami. Oslovujeme všechny koaliční strany. ANO ani KDU-ČSL s návrhem zákona o registru smluv zásadnější problémy nemají. V rámci koalice proti němu nejvíce vystupuje ČSSD. Proto čtu tento krok Bohuslava Sobotky jako snahu tak trochu obelstít občany a voliče ČSSD. Tedy znefunkčnit budoucí zákon o registru smluv, ale navenek se prezentovat jako strana, která chce transparentnost a otevřenost,“ říká programový ředitel protikorupční organizace Frank Bold Pavel Franc.

Podle něj všechny kroky ČSSD směřují k tomu, aby případný zákon byl co nejvíce děravý, co nejméně efektivní.

„Zákon má dopadnout na 20 tisíc subjektů. Výzva pana premiéra ale směřuje na 400 subjektů. Ve své výzvě vynechává státní firmy, kterými ročně proteče 600 miliard korun,“ uvádí Franc a dodává:

„Navíc limit 50 tisíc korun znejišťuje celou funkčnost případného zákona. Zákon by měl říkat, že musejí být zveřejněny všechny smlouvy uzavřené se státní správou. Pokud nejsou zveřejněny, hrozí jim neplatnost. Byla by tak poměrně velká jistota, že budou zveřejněny.“

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme