Prezident a premiér spolu poobědvali v Lánech. Mluvili o politice i o dětech

Prezident Miloš Zeman se v Lánech sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) při tradičním novoročním obědu. Oba politiky doprovodily i jejich manželky. Podle hlavy státu diskuse probíhala v pohodové atmosféře a stočila se k politickým tématům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou na zámku v Lánech

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou na zámku v Lánech | Zdroj: ČTK

„Diskuse probíhala v pohodové atmosféře, a i když jsem původně předpokládal, že se jako normální lidé budeme bavit o životě a alespoň jeden den zapomeneme na politiku, z iniciativy nás obou se diskuse stočila na politická témata, za mlčenlivého přihlížení našich manželek,“ citoval prezidentova slova mluvčí Jiří Ovčáček.

Samotná hostina trvala necelé dvě hodiny, podával se například tatarský biftek z lososa nebo dančí na smetaně.

Bohuslav Sobotka se svojí manželkou Olgou odjel ze zámku krátce před 15. hodinou a premiér lánskou návštěvu okomentoval jen v písemném stanovisku. Protože se jednalo o společenskou událost, nebavili se podle něj pouze o politice, ale také například o uplynulých svátcích nebo o dětech.

„Pokud jde o politiku, seznámil jsem prezidenta Zemana s některými svými plány na rok 2016, zejména pokud jde o zvýšení minimální mzdy, návrh na změnu systému valorizace penzí nebo zvýšení příspěvku na péči,“ napsal premiér.

S hlavou státu podle svých slov mluvil také o výhledu ekonomiky, čerpání evropských fondů a některých zahraničních tématech.

„I když s prezidentem republiky nemáme na všechno stejný názor, i pro rok 2016 platí, že budeme v pravidelném kontaktu a budeme spolupracovat v zájmu občanů a dobrého fungování České republiky,“ dodal Sobotka.

mta, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme