Prezident jmenoval 68 nových vysokoškolských profesorů

Česká republika má ode dneška 68 nových profesorů vysokých škol. Ve velké aule Karolina v Praze je jmenoval prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Klaus jmenuje nové profesory

Prezident Klaus jmenuje nové profesory | Zdroj: ČTK

Profesorem se stane kandidát s docenturou po úspěšném profesorském řízení na návrh vědeckých nebo uměleckých rad veřejných vysokých škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jmenování nových profesorů sledoval reportér Radiožurnálu Zbyněk Zykmund

„Dekret podepisuje prezident republiky spolu s premiérem,“ vysvětluje náměstek ministryně školství pro výzkum a vysoké školství Vlastimil Růžička.

Jmenování do vědeckopedagogické hodnosti probíhá dvakrát ročně. Nejvíc profesorů přibylo v technických a přírodovědných oborech.

Mezi čerstvými profesory jsou akademici v oborech jako je speciální zootechnika, chemická metalurgie, kinantropologie, což je věda o pohybu člověka, nebo pedologie.

Přibývá žen-profesorek

Vlastimil Růžička z ministerstva školství říká, že na českých vysokých školách nyní působí necelé dva tisíce profesorů a profesorek.

„V uplynulých letech bylo každoročně jmenováno kolem 150 nových profesorek a profesorů. Celkem na českých vysokých školách působí zhruba 1900 profesorů v plném pracovním úvazku,“ uvedl Růžička.

Například na Univerzitě Karlově v Praze působí asi 500 profesorů a profesorek, na Masarykově univerzitě v Brně 230.

Mezi šedesáti osmi dnes jmenovanými profesory a profesorkami je 20 žen. Podle Růžičky ale žen-profesorek přibývá. „To je jistě trend chvályhodný, správný a přibližuje nás takovým zemím, jako jsou země skandinávské,“ podotkl.

V Česku připadá na jednoho pedagoga 19 studentů

Mezinárodní statistiku zpracovává Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD, na svých stránkách však nevede počet profesorů, ale jenom celkový počet vyučujících na univerzitách.

V přepočtu studentů na jednoho pedagoga potom vychází, že v České republice připadá na jednoho necelých 19 studentů na, zatímco ve Švédsku devět a v Norsku nebo v Japonsku kolem deseti studentů na jednoho učitele.

Na druhém pólu je Řecko, kde vychází 26 studentů na jednoho vyučujícího na vysoké škole. Údaje OECD jsou za rok 2007.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme