Josef Bečvář je novým náčelníkem generálního štábu, vystřídal Petra Pavla

Česká armáda má ode dneška nového velitele. Josef Bečvář slavnostně převzal na pražském Vítkově funkci od svého předchůdce Petra Pavla, který odchází do čela Vojenského výboru NATO v Bruselu. Odpoledne Bečváře na Pražském hradě jmenoval náčelníkem generálního štábu prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman jmenoval Josefa Bečváře náčelníkem generálního štábu

Prezident Miloš Zeman jmenoval Josefa Bečváře náčelníkem generálního štábu | Foto: Evelyna Kulíšková

„Je to pro mě profesní i osobní výzva,“ řekl ke svému jmenování Josef Bečvář.

„Mojí prioritou je, aby česká armáda byla moderní a akceschopná. Abychom byli připraveni se ve spolupráci s koaličními partnery postavit novým bezpečnostním rizikům,“ dodal.

Šestapadesátiletého generálporučíka na svůj post navrhl už v březnu Petr Pavel s vědomím, že velení české armády bude předávat ve složité době.

„Svému nástupci bych chtěl na prvním místě popřát, aby nenastala situace, kdy bude muset s armádou skutečně bojovat za obranu našeho státu. Kdy bude muset řešit situace, které se ve světě vyvíjejí ve spolupráci s partnery. A kdy bude schopen společně s nimi dosáhnout řešení jinou cestou, než válečným konfliktem,“ uvedl Pavel při ceremoniálu na Vítkově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým náčelníkem generálního štábu je ode dneška Josef Bečvář. Svoje priority shrnul v Ranním interview Radiožurnálu

Svému nástupci mimo jiné předal bojový prapor náčelníka generálního štábu. Společně s Bečvářem a ministrem obrany Martinem Stropnickým z hnutí ANO pak položili věnce k hrobu neznámého vojína. Slavnostní ceremoniál zakončil nízký přelet letounů gripen a CASA nad Prahou.

Odpoledne následovalo prezidentské jmenování na Hradě. Bečvář tam zdůraznil, že jako jeden z nejbližších spolupracovníků Petra Pavla chce pokračovat v již započatém rozvoji armády.

Josef Bečvář slavnostně převzal na pražském Vítkově funkci od svého předchůdce Petra Pavla | Foto: ČTK

„Zde nás čekají úkoly jak v oblasti náboru personálu, abychom doplnili jednotky, kde nás čekají úkoly velkých akvizic, abychom přezbrojili armádu požadovanými zbraněmi. Toto vše musíme udělat, abychom dosáhli schopností, které jsou pro armádu stanoveny,“ vyjmenoval Bečvář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Bečvář nahradil Petra Pavla v čele armády. Střídání komentuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Prezident Miloš Zeman mu na to odpověděl konkrétní představou o těchto úkolech.

„Doufám, že se podaří dosáhnout postupného rozšiřování našich vojáků na Golanských výšinách, abychom se zapojili do mise UNIFIL, rozšířit akční rádius naší armády na Sinajském poloostrově a že využijeme naší polní nemocnice při pomoci uprchlíkům v Jordánsku, protože je to užitečnější, než umísťovat uprchlíky na našem území,“ popsal Zeman.

Společně s novým náčelníkem generálního štábu se ujali funkcí i jeho noví zástupci Jiří Baloun a Petr Mikulenka.

Bečvář se s Pavlem v mnoha věcech shodl

Na vedení armády měl Bečvář podobný pohled jako generál Petr Pavel, který odchází do čela Vojenského výboru NATO v Bruselu. Odlišovat se tak od svého předchůdce příliš nechce.

Přehrát

00:00 / 00:00

K výměně na postu náčelníka generálního štábu české armády se vyjádřil ministr obrany za hnutí ANO Martin Stropnický

„Na řadě opatření jsem s generálem Pavlem spolupracoval, na řadu věcí jsme se dívali obdobně. Rád bych na práci generála Pavla plynule navázal a pokračoval v úkolech, které jsou před armádu postaveny,“ konstatoval Bečvář.

Josef Bečvář se narodil v Plzni, vystudoval vojenskou školu ve Vyškově, Vojenskou akademii v Brně a také Vševojskovou školu obrany v Paříži. Ve Francii pak opakovaně působil jako vojenský přidělenec.

Loni v létě povýšil na prvního zástupce náčelníka generálního štábu. Na konci října pak 56letý Bečvář získal druhou nejvyšší armádní hodnost, titul generálporučíka. Mimo jiné za svůj podíl na reformě armády a práci na její další transformaci.

Josef Bečvář | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme