Prezident Miloš Zeman se opět vyslovil pro zrušení sankcí vůči Rusku

Prezident Miloš Zeman poskytl další exkluzivní rozhovor ruským novinářům, tentokrát tiskové agentuře TASS. Potvrdil v něm svůj odmítavý postoj k sankcím vůči Rusku. Sankce podle něj nejenže nejsou účinné, ale naopak - jsou kontraproduktivní, protože zvyšují napětí, místo aby je snižovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: European Commission Audiovisual service

„Rusko a Evropská unie se ekonomicky vzájemně doplňují. Rusko potřebuje nové technologie a Evropa surovinové zdroje,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Vyvozuje z toho, že Rusko v horizontu 20 let vstoupí do Evropské unie, nebo Unie do Ruské federace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman se opět vyslovil pro zrušení sankcí vůči Rusku. Jeho výroky pro ruské novináře uvedl do souvislostí komentátor Milan Slezák

„Dokonce jsem zažertoval, říkal jsem svému příteli Vladimiru Jakoninovi: Pokud se vám nelíbí, že by Ruská federace vstoupila do Evropské unie, tak si myslete, že Evropská unie vstoupí do Ruské federace,“ uvedl Zeman.

Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD platí, že zahraniční politiku Česka určuje vláda. „Já to chápu jako soukromý názor pana prezidenta k budoucnosti Evropy,“ podotkl k prezidentově výroku Hamáček.

V rozhovoru pro TASS Zeman zhodnotil také ukrajinské politiky. Prezident Petro Porošenko se podle něj snaží plnit minské mírové dohody, ale v případě premiéra Arsenije Jaceňuka o tom pochybuje. Miloš Zeman se také vyslovil pro posílení mise OBSE na Ukrajině.

Martin Dorazín, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme