Prezident odvolal Dienstbiera s Němečkem, skončí na konci listopadu. Už se schází s jejich nástupci

Prezident Miloš Zeman odvolal v úterý ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Oba ve funkci skončí k 30. listopadu. Zeman se také v úterý sejde s jejich nástupci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) | Foto: Filip Jandourek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se rozhodnul odvolat ministry Němečka s Dienstbierem poté, co se sešel s většinou ministrů za sociální demokracii.

Ve funkcích je nahradí ředitel motolské nemocnice a pražský zastupitel Miloslav Ludvík a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Prezident se během úterý setká s oběma kandidáty na ministry.

Nový ministr Ludvík sežene pro zdravotnictví víc peněz, doufá lékařská komora. Na změny má ale málo času

Číst článek

Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) po asi hodinové schůzce řekl, že se chce hlavně zaměřit na omezení růstu spoluúčasti pacientů. Za prioritu považuje zachování lékařské péče, která je dostupná pro všechny bez ohledu na jejich finanční situaci.

Chce být ministrem pacientů

„Znám tam všechny vazby a všechna zákoutí. Vím, že se v ní pohybuje celá řada profesionálů, kteří dokážou velmi tvrdě a nekompromisně hájit své lobbistické zájmy. Pod mým vedením bude ministerstvo zdravotnictví ministerstvem pacientů. Jestli já tam budu sedět, tak se o to budu maximálně snažit. Přijdete k lékaři a máte jistotu, že ať jste docent, nebo zedník, dostanete úplně stejnou péči,“ řekl Ludvík.

Ludvík také prezidentovi slíbil, že urychlí přípravu zákona o hospicové péči. Funkce ředitele Fakultní nemocnice v Motole se Ludvík dočasně vzdá. Pokud by po volbách nepokračoval, chtěl by se do Motola vrátit. V zdravotnictví pracuje už 28 let. Jestli ale zůstane v pražském zastupitelstvu, se ještě nerozhodl.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme