Prezident Zeman odlétá do Moskvy. Nejdřív se setká s veterány

Prezident Miloš Zeman odlétá odpoledne do Moskvy, aby tam oslavil 70. výročí konce druhé světové války. Setká se s válečnými veterány, zúčastní se přivítání národních delegací v Kremlu a uctí památku padlých vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

S veterány, kteří se zasloužili o osvobození Československa, se prezident Zeman sejde dnes večer v prostorách českého velvyslanectví.

Samotné oslavy vítězství ve Velké vlastenecké válce se v Rusku konají v sobotu 9. května. Ze zemí Evropské unie přijali pozvání jen prezidenti České republiky a Kypru.

V sobotu v podvečer bude Zeman jednat i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tématem zhruba hodinové schůzky by měla být ekonomika, případně situace na Ukrajině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman odlétá do Moskvy. Setká se s válečnými veterány a uctí památku padlých vojáků

Vláda schválila Zemanovu cestu do ruské metropole až na podruhé.

„Hlasovali jsme tedy na základě informace, kterou poskytl prezident minulý týden, to znamená, že ve svém programu vynechá vojenskou přehlídku,“ vysvětloval po jednání kabinetu premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

S případnou Zemanovou účastí na přehlídce měli problém ministři za KDU-ČSL, výhrady mělo i hnutí ANO. Prezident se tak místo toho setká se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka vyjde zahraniční cesta na 300 tisíc korun. Zeman před časem popsal i další podrobnosti svého programu:

„Pietní akt, to znamená položení věnců, uctění památky oněch 20 milionů sovětských občanů, kteří padli za druhé světové války, ať už jako vojáci nebo jako civilisté. Pak se předpokládá ohňostroj, koncert a mezitím možná i nějaké jídlo. To je všechno.“

Vojenskou přehlídku bojkotuje většina západních státníků kvůli ruské anexi Krymu. Prezidentovu cestu do Moskvy kritizuje od samého začátku také opoziční ODS.

„Rusko porušuje mezinárodní právo, okupuje Ukrajinu. Myslím, že my jako země, která byla Sovětským svazem okupována 20 let, víme, co to pro život společnosti znamená na dlouhá desetiletí,“ upozornila poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Martin Dorazín, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme