Prezident Zeman odmítl jmenovat tři navržené vysokoškolské profesory

Prezident Miloš Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů. Jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima považuje Zemanův postoj za nepřijatelný. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka k tomu prezidenta vedly vážné důvody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: European Commission Audiovisual service

„U docenta Fajta to byly informace týkající se Komerční banky, které přinesla Mladá fronta Dnes. U docenta Eichlera to bylo působení v propagandistických složkách československé lidové armády před rokem 1989 a u docenta Ošťádala to byly kontakty na Státní bezpečnost před rokem 1989,“ uvedl Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman odmítl podepsat jmenování tří profesorů. Podle mluvčího Ovčáčka k tomu měl vážné důvody, s tím nesouhlasí rektor UK Tomáš Zima

Jiří Fajt je ředitelem Národní galerie a zároveň působí na Filozofické fakultě UK. Mladá fronta Dnes zveřejnila loni v prosinci informace o nerealizované smlouvě mezi Fajtem a Komerční bankou. Podle něj ale tento případ vůbec nesouvisí s udělením titulu profesora.

„Postoj pana prezidenta mě vůbec nepřekvapuje a je zcela v intencích jeho snah Českou republiku proměnit v nejzápadnější východní despocii. Měl jsem za to, že jsem splnil veškeré zákonem předepsané povinnosti pro udělení titulu profesora, zjevně jsem však cosi důležitého opomněl, možná obětní dary," sdělil Jiří Fajt ČTK.

Ivan Ošťádal je pedagogem na Katedře fyziky a povrchu plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty UK a Jan Eichler působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima prezidentovy důvody ještě odpoledne neznal, jeho rozhodnutí mu sdělil ministr školství.

„Pan ministr mi odpoledne sdělil, že měl dnes s panem prezidentem jednání a ten mu sdělil, že u tří návrhů jaksi shledal tyto osoby, že nenaplňují z jeho pohledu nároky kladené na profesora a proto je nejmenuje,“ vysvětlil Zima.

‚Nebudeme si moci vážit nejen jeho, ale ani sami sebe‘

Podle něj prošli docenti z UK, tedy Fajt a Ošťádal, náročným jmenovacím řízením a Vědecká rada UK jejich jmenování doporučila jednoznačným poměrem hlasů.

„Jsem si jist, že oba docenti, jejichž odborná reputace v České republice i v zahraničí je nezpochybnitelná, splnili všechna kritéria potřebná podle zákonů a předpisů Univerzity Karlovy ke jmenování profesorem,“ řekl rektor.

„Mluvil jsem i s paní rektorkou Vysoké školy ekonomické Machkovou, tam také řízení proběhlo řádně. Ten postup a soulad se zákony se na ministerstvu prověřují,“ dodal Zima.

Zima k prezidentovu rozhodnutí vydal na webových stránkách Univerzity Karlovy také prohlášení.

„Smíříme-li se s tím, že prezident republiky nebude respektovat samosprávu vysokých škol, jež neoddělitelně patří ke svobodné, demokratické společnosti, nebudeme si moci vážit nejen jeho, ale ani sami sebe,“ uvedl Zima.

„Jestliže se rozhoduje o profesorech podle článků Mladé fronty Dnes o dokumentu, který nikdy nebyl naplněn, o svazcích StB, které byly někdy na někoho vedeny účelově, tak to ve mně vzbuzuje velké pochybnosti,“ doplnil.

Prezident odmítl jmenovat profesora už dříve

Procedura jmenování profesorů je ostře sledovaná od jara 2013, kdy prezident odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti.

V té době se uvažovalo také o tom, že by tato pravomoc přešla z prezidenta na ministra školství nebo předsedu Senátu, ale rektoři si přáli současný stav zachovat. Pravomoc prezidentovi zůstane i podle novely vysokoškolského zákona, kterou nedávno schválila vláda.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme