Prezident Zeman přijme ministra školství a rektory. Zdůvodní jim nejmenování profesorů

Prezident Miloš Zeman dnes přijme na Hradě rektory dvou vysokých škol a ministra školství Marcela Chládka. Měl by jim podrobně vysvětlit důvody, proč nedávno odmítl jmenovat tři kandidáty na profesory. Dekrety nepodepsal pro Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou. Zemanovi vadí jejich minulost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček tvrdí, že na postoji prezidenta zřejmě dnešní setkání nic nezmění.

„Schůzka bude především o tom, že pan prezident osobně bude informovat zúčastněné o svém stanovisku a o mimořádně závažných důvodech, které ho vedly k tomu, že nepodepsal jmenovací dekrety,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neshody prezidenta Miloše Zemana s ministrem školství a rektory popsala Petra Benešová

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD, který se schůzky také zúčastní, nevidí žádný důvod, proč by kandidáti neměli získat profesuru. Splnili podle něj všechny podmínky.

„Cílem je, aby ta schůzka vyústila v nějaký konsenzus,“ prohlásil.

Důvodem, proč Miloš Zeman nejmenoval Ivana Ošťádala, byly údajné kontakty s StB. Kandidát ale odmítl, že by se v minulosti dopustil něčeho neetického.

U Jiřího Fajta se prezidentovi nelíbilo, že údajně Národní galerie chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k jeho ředitelskému platu. Jiří Fajt kvůli tomu zvažuje žalobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud by dnes věc nedopadla dobře, musejí se rektoři poradit, uvedla Hna Machková, rektorka VŠE

V případě Jana Eichlera považuje Zeman za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády. To ale rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková zpochybňuje.

„Byl v uvozovkách propagandistou jen jeden rok. V té době mu bylo 23 let a působil v Prachaticích u nějakého motostřeleckého pluku. Takže to se mi nezdá,“ konstatovala.

Pokud by prezident trval na svém a kandidáty nejmenuje, nezvažuje VŠE podle její rektorky žalobu. „Pan docent Eichler se soudit nechce. Mluvila jsem s ním o tom.“

„Příští týden máme českou konferenci rektorů. A pokud by to dnes nedopadlo dobře, tak se musíme poradit. To není záležitost našich dvou škol, Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické, ale nás všech,“ zdůraznila Hana Machková.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme