Prezident Zeman se vojenské přehlídky v Moskvě nezúčastní

Prezident Miloš Zeman se nezúčastní vojenské přehlídky při moskevských oslavách Dne vítězství 9. května. Místo toho se sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem a oběti války uctí položením věnce během pietního aktu. Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Úřad slovenské vlády setkání Fica se Zemanem zatím nepotvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Podle Ovčáčka není změna programu prezidentovy návštěvy v Rusku reakcí na kritiku, které prezident v posledních dnech čelil. Podle mluvčího se prezident teprve nyní rozhodl o oficiálním programu své zahraniční cesty.

„Prezident se rozhodl, že učiní rozhodnutí ohledně programu své návštěvy v Moskvě teprve, až ten program bude mít. A to je záležitost posledních zhruba 24 hodin, kdy se nám podařilo získat program,“ upřesnil Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí prezidenta Zemana mluvili Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a komentátor ČRo Petr Nováček

Se Zemanovou účastí na vojenské přehlídce v Moskvě u příležitosti 70. výročí konce 2. světové války nesouhlasila část opozice i koalice.

„Je docela zvláštní, že byl kritizován za plán zúčastnit se. Ale já nevím, kdo měl ten plán. Prezident od začátku říká, že nezná přesný program oslav. A teprve ve chvíli, kdy ho zjistíme od pořadatelů, oznámí, čeho se zúčastní. Od začátku tam byla možnost, že na přehlídce bude, nebo nebude, ale byla to možnost. Nebylo to rozhodnutí jedním nebo druhým směrem," dodal Kmoníček.

Zeman do Ruska odletí 8. května. Ubytován bude v Českém domě. 9. května při pietním aktu uctí památku sovětských vojáků, kteří padli v druhé světové válce.

Slovensko setkání nepotvrdilo

Úřad slovenské vlády oficiálně nepotvrdil, že se premiér Robert Fico během oslav konce druhé světové války setká v Moskvě s českým prezidentem Milošem Zemanen, jak tvrdí jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Mluvčí slovenského premiéra Beatrice Hudáková Českému rozhlasu zatím řekla jen to, že si Robert Fico 70 let od konce druhé světové války připomene:

„Stále platí, že předseda vlády Slovenské republiky Robert Fico si vhodnou formou připomene 70. výročí ukončení druhé světové války a uctí její oběti. Co se týká jeho programu na 9. května, ten bude včas zveřejněn.“

Rozumný krok, hodnotí prezidentovo rozhodnutí Sobotka

Ve středu se ke schválení prezidentovy cesty do Moskvy má vrátit vláda. Tu nedávno rozdělil spor právě o tento bod programu, tedy vojenskou přehlídku. Pokud by vláda prezidentovu cestu neschválila, musel by ji zaplatit z vlastních prostředků. Náklady na ni byly vyčísleny na více než 600 000 korun bez započítání dopravy armádním speciálem.

Podle Kremlu na oslavy dorazí například čínský prezident Si Ťin-pching nebo vůdce Severní Koreje Kim Čong-un. Přijet by měli zástupci celkem 26 zemí. Moskevské oslavy bude bojkotovat většina západních státníků. Protestují tak proti ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Rusko poskytuje proruským povstalcům na východní Ukrajině.

Sociální demokraté nechtěli cestu blokovat, lidovečtí ministři pohrozili, že cestu neschválí, když bude prezident na vojenské přehlídce.

Výhrady mělo i hnutí ANO. Teď je pravděpodobnější, že kabinet prezidentovu cestu do Moskvy schválí.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je prezidentovo rozhodnutí rozumný krok:

„Ukazuje se jako užitečné, že jsme projednávání jeho cesty na vládě přerušili a počkali na to, až budeme znát podrobnosti. Myslím si, že stanovisko prezidenta republiky teď umožňuje i koaličním ministrům, aby cestu prezidenta na 70. výročí od konce druhé světové války do Moskvy podpořili.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí prezidenta Zemana okomentovali na Radiožurnálu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, poslanec Jaroslav Foldyna a bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD je Zemanova neúčast na přehlídce projevem snahy o kompromis s vládou. Prezident šéfa diplomacie o svém rozhodnutí a svém programu v Moskvě odpoledne informoval na zhruba hodinové schůzce na Hradě.

„Pro mě je to výsledek také určitého rozhovoru a beru to, že na obou stranách, i když třeba někdy názory nejsou totožné, je vůle ke kompromisu. A to je to, co mi připadá důležité hledat, aby se Česká republika dokázala postavit k věcem jednotně a srozumitelně,“ podotkl Zaorálek.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka je rád, že nakonec kabinet i Hrad našly shodu: „Takto ta cesta dává logiku. Je to významné výročí k uctění památky padlých hrdinů. A zároveň i vyjádření postoje k aktuální situaci na Ukrajině. Tak je to pro všechny strany přijatelná varianta.“

„Oceňuji to, že pan prezident do Moskvy vůbec pojede a uctí ty, kteří padli i pro naši svobodu,“ uvádí předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

'Trapná česká bramboračka'

„Je krajně neobvyklé, aby program takové velké parády, jako je slavnost v Moskvě, nebyl znám déle dopředu. Nezdá se mi těch 24 hodin. Jestli tomu tak ale je, tak je to velká improvizace a divím se, že by tam vůbec někdo jel,“ uvádí komentátor ČRo Petr Nováček.

Celá věc působí na Nováčka jako taková ‚česká bramboračka‘:

„Pokud jsem tomu dobře rozuměl, a pan prezident Zeman to jasně zopakoval a já jsem pro to měl pochopení, oslav v Moskvě se zúčastní proto, že jde o oslavy 70. výročí konce války a že chce tímto způsobem uctít památku více než 100 tisíc sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.“

„Jestliže se teď hlavní části oslav, které se odjakživa v Rusku a předtím Sovětském svazu konají 9. května a vrcholí velkou vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí, nezúčastní a půjde si někam do hotelu povídat s panem Ficem, jde evidentně o lepení nějaké díry. Působí to nepřesvědčivě a podle mého soudu česky bramboračkově trapně.“

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme