Prezident Zeman souhlasí se státním rozpočtem pro příští rok, návrh podepíše

Prezident Miloš Zeman podepíše návrh zákona o státním rozpočtu. Řekl to po dnešní schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem. Prezidentovi na rozpočtu vadí jen výdajová položka „podpora obnovitelných zdrojů“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman (vlevo) a Andrej Babiš

Miloš Zeman (vlevo) a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Rozhodně nebudu vetovat návrh zákona o státním rozpočtu, protože jsem s ním spokojen,“ informoval prezident a doplnil:

„Základní požadavek, aby investice rostly rychleji než domácí spotřeba a domácí spotřeba než spotřeba vlády, byl splněn. Když to zaokrouhlím, tak podle údajů ministerstva financí v poměru 3:2:1.“

Miloš Zeman také zničil společně s ministrem Babišem dluhopis v hodnotě čtyř milionů korun. Zeman ho koupil za peníze ze svého nadačního fondu, který založil na splácení státního dluhu.

Státní dluh se podle ministra financí z hnutí ANO Andreje Babiše povedlo jeho resortu letos meziročně snížit zhruba o 20 miliard korun. Poprvé od roku 1995.

„Naše zadlužení koncem roku 2014 bude 1663 miliard, což je o 20 miliard míň než v roce 2013,“ řekl.

Státní rozpočet přehledně: Které úřady mají příští rok šetřit, a které si polepší?

Číst článek

Exministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek oponuje. Není to podle něj poprvé od roku 1995, co se státní dluh snižuje.

„Je možné ověřit, že nominální výše státního dluhu klesla už v roce 2013, to jsem snížil jednorázovou operací dluhovou rezervu o 110 miliard,“ uvedl.

Příští rok plánuje ministr Babiš ušetřit tři miliardy korun refinancováním starších dluhopisů.

Návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2015 schválila Poslanecká sněmovna 10. prosince. Rozpočet počítá se schodkem ve výši 100 miliard korun.

Pro rozpočet hlasovala celá vládní koalice. Opozice byla většinou proti, KSČM se hlasování zdržela. Z opozičních poslanců hlasoval pro rozpočet pouze Jaroslav Holík z klubu Úsvitu.

Státní rozpočet ČR na rok 2015 podle kapitol ve srovnání s loňským rokem | Foto: ČTK

Jana Čermáková, Eliška Malínská, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme