Prezident Zeman v květnu v Moskvě uctí i památku takzvaných vlasovců

Miloš Zeman během své květnové návštěvy Moskvy uctí také památku takzvaných vlasovců. Prezident to řekl v ruském vysílání Českého rozhlasu. Takzvaná Ruská osvobozenecká armáda generála Vlasova bojovala během války na straně nacistického Německa, při Pražském povstání v roce 1945 se ale obrátila proti německým jednotkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman zakončil 15. dubna třídenní návštěvu Karlovarského kraje tiskovou konferencí na dvoře restaurace nedaleko Aše

Prezident Miloš Zeman zakončil 15. dubna třídenní návštěvu Karlovarského kraje tiskovou konferencí na dvoře restaurace nedaleko Aše | Zdroj: ČTK

Podle prezidenta Zemana je ale na čase uctít po 70 letech i jejich oběť:

„Moje účast na akcích v Moskvě bude na památku všech padlých sovětských občanů, včetně vojáků takzvané osvobozenecké armády. Oni už nebyli pod německým velením. Vlasov určitě jednal špatně, ale na konci života udělal jeden dobrý skutek,“ vysvětlil Zeman.

Prezidentovu cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války schválila vláda 10. dubna. O týden dříve projednávání tohoto bodu přerušila kvůli sporům okolo možné Zemanovy účasti na kontroverzní vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Prezident se jí ale nakonec nezúčastní, a tak kabinet cestu odsouhlasil.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo o nezávislé rozhodnutí hlavy státu a masivní kritika možné účasti na přehlídce v něm prý nehrála žádnou roli. Vládní i opoziční politici nicméně Zemanův krok přivítali.

Přehlídku bojkotuje řada státníků

Přehlídku ozbrojených sil bojkotuje kvůli ruské anexi Krymu a podpoře povstalců na Ukrajině většina západních státníků.

Ovčáček dodal, že v době konání vojenské přehlídky se Zeman sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Bratislava to zatím nepotvrdila.

Zeman do Moskvy odletí večer 8. května. Následující den tam podle Ovčáčka uctí položením věnce památku 150 tisíc sovětských vojáků, kteří přišli o život při osvobozování Československa.

Právě uctěním památky rudoarmějců prezident zdůvodňoval svou cestu do Ruska, které čelí kvůli zasahování do krize na Ukrajině západním sankcím. Kdyby tam nejel, považoval by to prý za urážku padlých vojáků. Do vlasti se Zeman vrátí 10. května.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme