Při nehodách na silnicích loni v ČR zahynulo 660 lidí. Často chybovali mladí řidiči

Na českých silnicích loni zemřelo 660 lidí, což bylo o 31 více než v roce 2014. Počet usmrcených lidí byl přesto třetí nejnižší od roku 1961. Policisté loni zaznamenali poměrně značný nárůst usmrcených chodců a spolujezdců v autech. Klesl naopak počet usmrcených řidičů či motorkářů. Novinářům to dnes řekli šéf dopravní policie Tomáš Lerch a první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smrtelná dopravní nehoda mezi Chrudimí a Slatiňany

Smrtelná dopravní nehoda mezi Chrudimí a Slatiňany | Foto: HZS Pardubického kraje

Podle Lercha má loňské zvýšení počtu smrtelných nehod několik příčin. „Hlavním důvodem je chování účastníků silničního provozu,“ řekl Lerch.

Na mysli měl zejména mladé řidiče, kteří se podle něj poměrně výrazně podíleli na závažných dopravních nehodách.

Za další faktory tragických nehod šéf dopravní policie označil klimatické podmínky a loňské teplé a slunečné počasí.

„Vlivem únavy, stresu, možná oslnění sluncem docházelo k závažným tragickým dopravním nehodám – přejetí do protisměru, přehlédnutí účastníka a podobně,“ řekl Lerch. Dalším faktorem podle něj také byl stav a kvalita českých silnic.

Celkem přes 90 tisíc havárií

Počet tragických nehod loni vzrostl v devíti z 12 měsíců roku. Klesl naopak v lednu, březnu a červnu. Loni zemřelo 97 lidí při nehodách, kdy řidiči nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky.

Při nehodách, kdy se řidiči plně nevěnovali řízení, loni zemřelo 87 lidí. O jednoho méně pak při haváriích, kdy vjela auta do protisměru.

Nejčastěji loni umírali řidiči osobních aut, a to ve 233 případech. Následovalo 131 usmrcených chodců, 102 spolujezdců, 81 motorkářů a 68 cyklistů. Lerch upozornil na výrazný nárůst počtu usmrcených chodců, kterých loni zemřelo meziročně o 19 více. Stejný nárůst policisté zaznamenali v kategorii usmrcených spolujezdců z osobních aut.

Za loňský rok se celkem v Česku stalo 93 067 nehod, což bylo meziročně o 7208 více.

Nejčastěji nehody způsobili řidiči, kteří se plně nevěnovali řízení. Druhou nejčastější příčinou bylo to, že nedodržovali bezpečnou vzdálenost za autem, na třetím místě následovalo nesprávné otáčení nebo couvání.

Vývoj počtu obětí dopravních nehod od roku 1980 do roku 2015 | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme