Při předávání státních vyznamenání bude i letos chybět část akademické obce

Na úterní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě nedorazí někteří rektoři. Chtějí tak podpořit své dva kolegy, kteří stejně jako loni pozvánku nedostali. Prezident Miloš Zeman opět nepozval Mikuláše Beka z Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity. To kritizuje Rada vysokých škol i Česká konference rektorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Na Pražský hrad tak nedorazí například rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Chce tím vyjádřit podporu oběma nepozvaným kolegům. Popřel ale, že by se s ostatními rektory domluvili na organizovaném bojkotu akce.

„Osobně to považuji za velmi nešťastné, protože by se měl připomínat 28. říjen, anebo Tomáš Garrigue Masaryk, a ne to, kdo dostane pozvánku, či nikoliv. Takže já jsem se omluvil a nezúčastním se,“ potvrdil Českému rozhlasu rektor Tomáš Zima.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kteří z rektorů se chystají na zítřejší slavnostní ceremoniál na Pražském hradě, a kteří se nechystají, zjišťoval redaktor Vojtěch Koval

Z ceremoniálu se omluvil také Zimův předchůdce, někdejší rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který je teď čerstvým senátorem. Nelíbí se mu, že důvody, proč prezident Zeman rektory Beka a Grubhoffera nepozval, jsou stejné jako loni.

„Pokud vím, tak to není tak, že by udělali něco nového, kvůli čemu by si nezasloužili být pozváni na Hrad. Je to pořád to stejné, co bylo už loni,“ zmínil Václav Hampl.

Svou účast na ceremoniálu naopak potvrdili například rektor ČVUT Petr Konvalinka a rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová.

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek loni nedostal pozvánku na Hrad proto, že odmítl v předvolební době přednášku prezidenta na půdě univerzity. Rektora Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera pak Miloš Zeman nepozval proto, že se odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu kvůli sporu o profesuru akademika Martina Putny.

Nepozvaný Mikuláš Bek Českému rozhlasu řekl, že doufá, že jemu a Masarykově univerzitě se podaří neshody s prezidentem vyřešit. Prohlásil, že pokud v budoucnu obdrží pozvánku na takto významnou akci, rozhodně ji neodmítne.

„Ta pozvánka nepatří mně jako Mikuláši Bekovi, ale patří rektoru Masarykovy univerzity, což je univerzita, která je historicky velmi úzce spojená se vznikem republiky,“ uvedl rektor Bek.

Druhý z nepozvaných rektorů Libor Grubhoffer se k celé záležitosti nechtěl vyjadřovat, ocenil ale podporu akademického senátu jeho univerzity a studentské komory Rady vysokých škol.

Z osmi statečných prezident Zeman vyznamená zřejmě jen Natalii Gorbaněvskou

Číst článek

Nepozvané akademiky podpořil i europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda, který si myslí, že k oslavám vzniku samostatného československého státu podobné spory nepatří.

„V rámci těch kategorií si vybírat, kdo je mi sympatický a kdo nesympatický, to si myslím, že je nepřípustné. V tom se musí oslava 28. října lišit třeba od oslavy narozenin pana prezidenta,“ myslí si europoslanec Svoboda.

Státní vyznamenání jsou hlavně prezidentská, návrhy poslanců moc úspěšné nejsou

Číst článek

Na slavnostní ceremoniál do Vladislavského sálu jsou každoročně pozvaní nejen akademici, ale i ministři, poslanci, senátoři, primátoři nebo zástupci církví.

mta, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme