Pro Madonu z Veveří možná půjde exekutor, právník farnosti sepisuje návrh

Pro vzácný obraz Madony z Veveří si do Národní galerie možná přijde exekutor. Galerie totiž dílo nevydala římskokatolické církvi, které podle rozhodnutí soudu patří. Právní zástupce farnosti ve Veverské Bítýšce proto připravuje exekuční návrh, o kterém bude rozhodovat soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gotický obraz Madona z Veveří byl ještě 18. února  ve stálé expozici NG v Anežském klášteře v Praze

Gotický obraz Madona z Veveří byl ještě 18. února ve stálé expozici NG v Anežském klášteře v Praze | Zdroj: ČTK

Farnost očekávala, že Národní galerie obraz předá ve čtvrtek, což se nestalo. Právník František Severin tak vypracovává exekutorský návrh.

"Exekutor, kterému dojde exekuční návrh, požádá nejpozději do 15 dnů ode dne doručení návrhu příslušný exekuční soud, tedy Obvodní soud pro Prahu 1, o pověření a nařízení exekuce," uvedl Severin.

Podle něj soud při splnění všech zákonem stanovených předpokladů vydá pověření zpravidla do 15 dnů. Exekutor také uvědomí povinného (tedy galerii) a zašle mu exekuční návrh a výzvu ke splnění vymáhané povinnosti.

Pokud by Národní galerie poté do 30 dní od doručení výzvy obraz vydala, exekuce by byla skončena. „Pokud třicetidenní lhůta marně uplyne, provedl by exekutor výkon rozhodnutí odebráním věci," doplnil Severin.

Farář z Veverské Bítýšky Marek Hlávka přepokládá, že církev by v takovém případě mohla Madonu z Veveří získat přibližně za dva a půl měsíce.

Galerie sice tvrdí, že je připravená obraz předat, nadále si ale klade podmínky, které to zdržují. Navíc galerie podala dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá pro výkon rozhodnutí odkladný účinek.

Farnost odmítla Madonu bezplatně půjčit

Římskokatolická farnost ve Veverské Bítýšce odmítla Madonu z Veveří bezplatně Národní galerii na 20 let zapůjčit. Řekl to dnes farář z Bítýšky Marek Hlávka. Podle něj farnost s galerií vyjma jednoho setkání komunikuje pouze přes právníky.

Hlávka se před několika týdny sešel s vedením pražské galerie. "Ředitel si vyžádal schůzku a učinil nám nabídku, že se galerie nebude dovolávat k Nejvyššímu soudu, pokud jí obraz bezplatně na 20 let zapůjčíme. Když jsme řekli, že ho chceme do Brna, padla možnost, že si máme nechat obraz na rok v Brně a pak ho na 20 let bezplatně galerii zapůjčit. Odmítli jsme to," popsal jednání Hlávka. Vyjádření Národní galerie ČTK zjišťuje.

S galerií vůbec nekomunikuje ani Diecézní muzeum v Brně, kde má být obraz vystavený. "Do této chvíle jsme v této záležitosti nebyli Národní galerií jakkoli kontaktováni. I nadále jsme připraveni Madonu z Veveří přijmout a instalovat na pečlivě připravené místo ve stálé expozici Vita Christi," řekl dnes ČTK ředitel muzea Martin Motyčka.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme