Proč soud zrušil rozsudek nad Rathem? Písemné rozhodnutí stále není k dispozici, lhůta se prodlužuje

Vrchní soud v Praze chce víc času na vyhotovení usnesení o zrušení rozsudku v kauze exhejtmana Davida Ratha. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí soudu Jan Fořt s tím, že lhůta se prodlužuje do 10. prosince. Původně mělo být podle Fořta hotové do 20. listopadu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

„Usnesení z neveřejného zasedání Vrchního soudu v Praze není dosud napsáno a referentka má od místopředsedy soudu prodlouženou lhůtu k vypracování tohoto rozhodnutí do 10. prosince,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Před měsícem Pražský vrchní soud v neveřejném jednání zrušil nepravomocný rozsudek Krajského soudu v Praze. Podle něj měl Rath a manželé Kottovi jít do vězení za údajné ovlivňování stavebních zakázek. Například rekonstrukce zámku Buštěhrad. V případu figuruje i podnikatelka Ivana Salačová, a to jako spolupracující obviněná. Její advokát Vojtěch Veverka Radiožurnálu řekl, že aktuální žádost o delší lhůtu ho nepřekvapila.

„Už v době, kdy se mi dostala informace, že Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek krajského soudu v naší věci, tak už tenkrát jsem tipoval, že doručení toho usnesení bude trvat delší dobu, tenkrát jsem tuším řekl několik měsíců, a to vzhledem k rozsáhlosti věci. A to, že vrchní soud žádá o prodloužení lhůty pro vypracování usnesení, to jenom prokazuje,“ řekl Veverka.

Nová čísla: Rath se v dědictví přetahuje o 20 milionů a tajemné konto z Lamanšského průlivu

Číst článek

Bývalý středočeský hejtman David Rath byl loni v červenci nepravomocně odsouzen na 8 a půl roku vězení za korupci. Korupční kauza kolem expolitika se týká 11 obžalovaných. Nejvyšší trest dostal bývalý hejtman, o rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud Kottovým. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Salačová.

Hlavní líčení začalo 7. srpna 2013. Ratha s krabicí od vína obsahující sedm milionů korun policie zadržela v květnu 2012, do listopadu 2013 zůstal Rath ve vazbě, za což žádá odškodné. Soudy totiž rozhodly, že část doby tam strávil nezákonně.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme