Program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka končí, rozhodla vláda

Program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka nebude pokračovat. Vláda se dnes dohodla na jeho ukončení. Zrušení programu navrhoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kvůli tomu, že více než dvě desítky Iráčanů odešly z Česka do Německa a další se chtějí vrátit do vlasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Nadační fond Generace 21 zorganizoval přijetí 89 iráckých křesťanů v Česku. Postupně jich mělo dorazit celkem 153, z nichž 130 jsou vysídlenci z iráckého Kurdistánu a 23 iráčtí uprchlíci z Libanonu.

O Iráčany, kteří už v České republice jsou, se chce Generace 21 starat i nadále. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel fondu Jan Talafant:

„Je to soukromý projekt za soukromé peníze, takže vláda nezrušila žádný projekt. Vláda zrušila to, že sem teď nepřijedou žádní další lidé, dokud to vláda nerozhodne jinak, což kdykoliv může. A náš projekt v klidu pokračuje dál. Máme tady spoustu lidí, staráme se o ně. A teoreticky pokud se sem dostanou nějací lidé jiným způsobem než tím, který schválila vláda, my jim můžeme pomáhat dál.“

Chovanec dnes zmínil, že stát zajišťoval jen odborníky, kteří běžence pro přesídlení do Česka vybírali. Všechno ostatní včetně dopravy platila nadace. Podle ministra není pravděpodobné, že by se brzy začalo s jiným, podobným projektem.

Ministr vnitra projekt nedávno pozastavil poté, co z ubytování v Okrouhlíku na Jihlavsku odešlo do Německa 25 Iráčanů. Německé úřady se je podle svého vyjádření chystají brzy vrátit zpět do Česka. Odtud budou vyhoštěni do Iráku, pokud znovu nepožádají o azyl.

Jak Chovanec, tak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po odchodu části uprchlíků do Německa mluvili o tom, že není možné, aby Česká republika působila jako cestovní kancelář, díky níž se uprchlíci budou dostávat do západní Evropy. Sobotka chtěl přezkoumat motivaci běženců k životu v Česku.

Skupina osmi iráckých křesťanů se vrací z Česka do Iráku

Číst článek

Česko dnes opouští i dalších osm Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně. Jde o rodinu, která se chce vrátit do Iráku, protože jejím nejstarším členům se stýská po rodné zemi. Odletět mají dnes odpoledne z Prahy. Ostatní přesídlení Iráčané zatím v Česku zůstávají.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme