Protest praktických lékařů. Chtějí zavřít ordinace kvůli nízkým platbám a povinným stážím

Praktičtí lékaři v září možná protestně zavřou na den své ordinace. Oznámilo to Sdružení praktiků. Kritizují nízké platby za práci lékaře a nesouhlasí s povinnými službami v nemocnicích. Právě to chce část poslanců prosadit do zákona o vzdělávání lékařů a navrhuje pravidelné stáže v nemocnicích pro všechny ambulantní specialisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v IKEMu provádějí první transplantaci dělohy v ČR

Lékaři v IKEMu provádějí první transplantaci dělohy v ČR | Foto: IKEM

Pro to, aby si lékaři doplnili znalosti o praxi v nemocnici, je i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něho mají být služby v nemocnicích další formou vzdělávání praktických lékařů.

„Považuji za normální, aby člověk, který pracuje v ambulantní sféře, v té nemocnici byl alespoň několikrát do měsíce,“ uvádí Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle praktických lékařů je problémem nedostatek lékařů v nemocnicích.

Šéf resortu chce teď se zástupci praktických lékařů probrat, jak by konkrétně měly služby v nemocnicích vypadat. Ti ale s nápadem nesouhlasí.

„Víme, že se to vůbec netýká vzdělávání, problémem je nedostatek lékařů v nemocnicích. Nápad, že malý počet doktorů v nemocnicích bude nahrazen těmi z ambulance, je zcestný,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Ve středu projedná změny v zákoně o vzdělávání lékařů zdravotní výbor poslanecké sněmovny. Své výhrady k návrhu mají i praktičtí lékaři pro děti a dorost.

Odborné společnosti se také nelíbí, že má jejich specializace „praktický lékař pro děti a dorost“ zmizet ze základních oborů. Ministerstvo ji chce sloučit s pediatry pro nemocniční praxi.

Tomáš Bystrý, Iveta Vávrová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme