Proti velké koalici na pražském magistrátu se zvedla vlna odporu

Koalice občanských a sociálních demokratů mobilizuje Prahu. Proti spojení stran, které před volbami založily svou kampaň na vzájemných ostrých výpadech, vznikla okamžitě po oznámení této politické dohody protestní petice. Takzvanou ‚Listopadovou výzvu‘, za kterou stojí iniciativy ‚Změň politiku‘ a ‚Vyměňte politiky‘, podepisují denně tisíce lidí. Dnes odpoledne jich už bylo více než 16 tisíc. V dokumentu se obracejí na pražské zastupitele, aby nepodpořili svazek ODS a ČSSD, protože je to prý v zájmu hlavního města i politické a právní kultury v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Autorům petice vadí, že velká koalice není zárukou očištění magistrátu od minulého vedení. Pražané podle organizátorů petice nechtějí dál sponzorovat podnikatelské aktivity ze svých daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nesouhlasu mnohých Pražanů s velkou koalicí mluvil na Radiožurnálu jeden ze signatářů petice profesor Miroslav Petříček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

V úterý v 9 hodin ráno se nespokojení Pražané sejdou před pražským magistrátem. Tou dobou totiž začne ustavující jednání pražského zastupitelstva.

Podle vyjednavače za ČSSD a budoucího prvního náměstka Karla Březiny má každý obyvatel Prahy právo podepsat jakoukoliv petici. Ale vláda by měla dostat sto dní hájení. Podobně mluví i kandidát na pražského primátor Bohuslav Svoboda z ODS:

„Já si osobně myslím, že je nespravedlivá, protože ona předpovídá něco, co se stane. My jsme se k něčemu zavázali, já jsem měl jako volební program, že radnice bude průhledná, otevřená a všechna její rozhodnutí budou známa. Všechna její rozhodnutí v minulosti projdou auditem. Očekával bych, že taková petice a takový boj vznikne v okamžiku, kdy to, k čemu jsme se zavázali nesplníme. V tuto chvíli je to protesat proti něčemu, co se nestalo.“

Občanská společnost

„Listopadová výzva vyjadřuje obavu z toho, že chystaná velká koalice nebude nic jiného, než pokračování téhož stejnými prostředky. Volič si také může myslet, že s jeho hlasem se nakládá libovolně. A to by se mohlo stát hrozbou pro chápání demokratické hry běžným člověkem,“ říká jeden ze signatářů petice profesor Miroslav Petříček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj nebyl v minulosti pražský magistrát nikdy schopen vyšetřit ani zkoumat, co se stalo, i když se vynořilo mnoho pochybností o nejrůznějších praktikách politiků i úředníků.

„Mladší kolegové, kteří petici podepsali, si myslí, že se tak něco změnit dá. Já si myslím, že změnit se nedá nic, ale to neznamená, že by se mělo ochabovat v aktivitě. Když dojde k tak vážné situaci, člověk by měl nahlas říkat, co si myslí, bez ohledu na to, jestli to k něčemu je nebo ne. Už jen kvůli němu samotnému,“ uvádí Petříček a dodává:

„Ať už to dopadne jakkoliv, úterní protest před budovou magistrátu rozhodně nebude poslední akcí tohoto druhu. Vzniká zde něco jako reálně fungující občanská společnost ve veřejném prostoru. Politici si musejí zvyknout na to, že podobná veřejná kontrola, která se neprojevuje jen před volbami, bude stále běžnější. A považuji to za velmi pozitivní věc.“

Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Jan Piroch, Jana Uttendorfská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme