Protikuřácký zákon jde do sněmovny. Cigarety má zakázat v restauracích

Sněmovna by se dnes měla začít zabývat předlohou, která přinese úplný zákaz kouření v restauracích a barech. Obce by podle zákona také mohly zakázat kouření na venkovních veřejných akcích. Původně měla norma platit už od ledna, poslanci ji ale po několika odkladech nestihli projednat. Účinnost se tak zřejmě odloží až na polovinu příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Vládní protikuřáckou novelu odmítá Asociace hotelů a restaurací. Podle jejího prezidenta Václava Stárka je špatně, aby stát něco plošně zakazoval.

„Stát, který není schopen zajistit funkci, kterou by měl mít, řekne provozovateli: Zajisti si to ty a udělej si to, jak chceš. Každý plošný zákaz, zvlášť tento, absolutně neřeší to, že existují restaurace na venkově, že existují čajovny, kde jsou vodní dýmky,“ upozornil Stárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve sněmovně začne boj o zákaz kouření v restauracích. Měl platit od ledna, to se ale zřejmě nestihne. Více ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD

Asociace se obává, že podnikům kvůli novele ubude zákazníků a některé mohou zaniknout.

Poslanec za ČSSD Jaroslav Krákora ale před časem Českému rozhlasu řekl, že zákaz kouření přinesl třeba restauracím v Anglii spíš samá pozitiva.

„Zákaz kouření v Anglii byl od roku 2007, vyvolalo to tam velkou nevoli v restauracích a barech, říkalo se, že to poškodí podnikání. V roce 2014 bylo vyhodnocení za poslední dva roky a ekonomický přínos i návštěvnost restaurací byly o 20 procent vyšší než do roku 2007,“ argumentoval Krákora.

Protikuřácký zákon byl původně označovaný za prioritu současné vlády, ovšem dlouho se ho ani nedařilo zařadit na jednání Poslanecké sněmovny. Mezi odpůrce patří i opoziční ODS, která návrh bere návrh jako další omezení živnostníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna má na programu takzvaný protikuřácký zákon. O jeho historii a šanci na úspěch mluvila analytička ČRo Marie Bastlová

„My si myslíme, že volbu má mít majitel nebo provozovatel. Ten si má zvolit, jestli chce kuřáckou, nebo nekuřáckou restauraci, protože vláda toho připravila pro restaurace bohužel příliš mnoho - kontrolní hlášení DPH, elektronická evidence tržeb a zákaz kouření,“ podotýká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Prezident Miloš Zeman vzkázal, že zákon nevetuje, ale upozornil, že podnikatelé si mohou stěžovat na zmařené investice, když nedávno oddělovaly prostory na kuřácké a nekuřácké.

Zákaz kouření by se mohl vztahovat i na elektronické cigarety, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD však připouští možnost kompromisu.

V Německu platí zákaz kouření a nesmí se kouřit ve veřejných prostorech, v barech, restauracích nebo třeba na nádražích. Nejpřísnější opatření má Bavorsko. Slovensko podobné zákony přijalo v roce 2009. Ve všech restauracích, kde se podává jídlo, se nekouří, až na místnosti pro kuřáky. Nekuřácká místnost ale musí zabírat více než polovinu plochy a musí být u vchodu. Podobně je na tom také Rakousko. V Polsku zákaz kouření platí od roku 2010. Lidé si tam nezapálí na veřejnosti i nádraží, a v baru jen v případě, že je tam dobře větraná nekuřácká místnost.

„Elektronické cigarety jsme tam zařadili na doporučení Světové zdravotnické organizace, ale mezitím se objevilo mnoho analýz, které dokladují, že kouření elektronických cigaret je z hlediska zdravotních rizik naprosto nesrovnatelné, takže si umím přestavit, že tam bude platit úplně jiný režim, než u cigaret a výrobků, kde se spaluje tabák,“ řekl.

Novela by také uložila restauratérům povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo, byť by to byla kohoutková voda. Provozovatelé podniků by rovněž nesli zodpovědnost za to, že nebudou mít uvnitř mladistvé pod vlivem alkoholu. Počítá se i se zákazem prodeje cigaret a alkoholických nápojů v automatech.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme