Protimafiánský útvar dočasně povede Milan Komárek, bývalý šéf protikorupční policie

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu dočasně povede Milan Komárek, bývalý šéf protikorupční policie. Českému rozhlasu to potvrdil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Současný šéf ÚOOZ Robert Šlachta minulý týden oznámil, že kvůli plánované reorganizaci policie odchází k 1. červenci. Dnes ale uvedl, že svůj odchod ještě zvažuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý po jednání s tehdejším šéfem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Milanem Komárkem (vpravo) (foto z roku 2014)

Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý po jednání s tehdejším šéfem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Milanem Komárkem (vpravo) (foto z roku 2014) | Foto: Policie ČR

U policie začínal Milan Komárek v roce 1991, nejvýraznější post zastával před dvěma lety, když byl ředitelem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Z této funkce zhruba po roce odešel. Bylo to z osobních důvodů, které ale nikdy neupřesnil.

V době, kdy Komárek šéfoval protikorupčnímu útvaru, detektivové třeba předali žalobcům návrh na podání obžaloby v kauzách ProMoPro, nákupu vozů Tatra pro českou armádu nebo údajně zmanipulovaných zakázek kolem bývalého hejtmana Davida Ratha.

Z čela protikorupčního útvaru odešel Komárek na policejní prezidium, kde měl na starost internetovou kriminalitu. Mezi policisty se o něm mluví jako o manažerovi, který se bojí výraznějších změn.

To, že nyní dočasně povede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, většinu detektivů překvapilo. Současný šéf ÚOOZ Robert Šlachta totiž ještě ani oficiálně neodešel, výpověď dal k 1. červenci, a už byl vedením útvaru pověřen někdo jiný.

Šlachta ještě rezignaci zváží. Chce počkat na víc informací o policejní reformě

Číst článek

Navíc dnes Šlachta naznačil, že si ještě rozmýšlí, zda svou výpověď stáhne. Odchod si prý chce promyslet kvůli včerejší dohodě politiků na jednání Bezpečnostní rady státu o měsíčním posunutí reorganizace. Řekl, že se chce definitivně rozhodnout, až získá bližší informace o změnách, tedy o sloučení ÚOOZ a protikorupční policie.

Kromě Šlachty s reorganizací nesouhlasí také jeho podřízení. Přes dvě stě policistů ÚOOZ se kvůli změnám obrátilo na ministerstvo vnitra s připomínkami. Mají obavy z toho, že změna není vůbec připravená a tvrdí, že vedení ani v obrysech neřeklo, jak vypadá. Teprve tento týden se podle informací ČRo detektivové dozvěděli, že zítra by měla být za Prahou porada, kde jim detaily reformy vedení policie upřesní.

Kolik lidí z ÚOOZ nakonec odejde, není jasné. Když odcházel bývalý šéf protimafiánského útvaru Jan Kubice, odešlo jich sto. Se Šlachtou zatím o odchod požádalo 16 lidí, ale dá se očekávat, že se jejich počet ještě zvedne.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme