Prudké ochlazení, déšť a silné bouřky. Takové počasí čeká Česko v nejbližších dnech

Na většině území Česka bylo dnes pěkné počasí, teploty se na některých místech vyšplhaly až k pětadvaceti stupňům. Od západu ale přichází studená fronta. Ta s sebou přináší prudké ochlazení i déšť a silné bouřky. Varování před nimi platí podle Českého hydrometeorologického ústavu až do zítřejšího večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka s bleskem

Bouřka s bleskem | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejtepleji bylo dnes ve Stankově na Domažlicku, kde naměřili 25,7 stupně Celsia. „Na stanici v Kuchařovicích na Znojemsku dnes dokonce padl i rekord, bylo tam naměřeno 24,7 stupně, což je nejvíce od roku 1969,“ říká meteorolog Pavel Šimandl.

Zítra by se mělo poměrně výrazně ochladit. „Oproti dnešku bude třeba v západní polovině Čech o více než 15 stupňů chladněji. Očekáváme tam teploty jen od 5 do 10 stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku se sice ještě dočkají 20° C, ale odpoledne se bude i tam ochlazovat,“ upozorňuje meteorolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Česka se ženou silné bouřky, provázet je můžou kroupy a nárazy větru. Hostem ČRo byl meteorolog Pavel Šimandl

Kromě prudkého ochlazení varují meteorologové také před bouřkami, které večer místy zasáhnou české kraje a Vysočinu.

V intenzivních bouřkách se můžou vyskytovat přívalové srážky s úhrny kolem 30 litrů na metr čtvereční, kroupy a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu. Zítra se intenzivní bouřky přesunou do východních Čech, na Moravu a do Slezska.

První máj bude oblačný

Ani o prodlouženém víkendu si podle Pavla Šimandla lidé neužijí hezkého počasí. „První máj přinese oblačnou přechodně až polojasnou oblohu, místy se objeví přeháňky a ojediněle možná i bouřky. V noci čekáme teploty 6 až 2 a přes den jen 10 až 14 stupňů.“

Sobota bude podle něj relativně nejlepší. „Mělo by být polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti se může objevit přeháňka. Noční teploty 5 až 1 stupeň, takže se mohou vyskytnout i přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty pak čekáme 12 až 16 stupňů. Podobné budou i v neděli, ale bude oblačno až zataženo a na většině území občasný déšť a výjimečně i bouřky,“ upřesňuje meteorolog.

Zdravotníci varují, že prudké ochlazení může některým lidem způsobit i zdravotní komplikace. Zejména pak lidem s nemocemi oběhové soustavy.

„Každý takový pacient by se měl držet pokynů svých odborných lékařů, a pokud se necítí dobře, buď by měl vyhledat jejich návštěvu, nebo by měl mít pozvolný režim, bez enormní fyzické zátěže. Měl by se také raději zdržovat doma,“ upozorňuje Jiřina Ernestová z pražské záchranné služby.

mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme