Průzkum pro ČRo: Dvě třetiny Čechů by byly pro zapojení armády do boje proti IS

Případné zapojení českých vojáků do bojových operací proti Islámskému státu by podpořily zhruba dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který pro Český rozhlas vypracovala agentura Median v souvislosti s nedávnými událostmi ve Francii. Kompletní výsledky jsou k dispozici ve fotogalerii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exkluzivní průzkum pro ČRo

Exkluzivní průzkum pro ČRo | Foto: Michal Jindra

34 procent respondentů by nasazení armády podpořilo bezpodmínečně. Dalších 30 procent dotázaných by s vysláním vojáků souhlasilo pouze v případě, že by akce měla mandát OSN.

Případné zapojení české armády do bojů proti Islámskému státu tak má nezvykle vysokou podporu.

„Pro nás jsou to samozřejmě poměrně překvapivé výsledky i s ohledem na to, jaká podpora byla třeba v Afghánistánu, v Iráku. Obecně podpora vstupu české, americké nebo britské armády v těchto zemích byla poměrně nízká,“ upozorňuje analytik Josef Fišer.

Vliv mají velmi pravděpodobně právě nedávné teroristické útoky v Paříži. Zastánci případné účasti pocházejí zejména z řad mužů a mladých lidí do 29 let.

Zapojení české armády do boje proti Islámskému státu | Foto: Český rozhlas Median

Průzkum zjišťoval také to, jestli by se podle názoru veřejnosti měly v médiích i nadále objevovat karikatury islámských symbolů.

Průzkum pro ČRo: Podle 53 procent Čechů v zemi vzrostlo riziko teroristického útoku

Číst článek

Téměř 40 procent dotázaných Čechů je přesvědčeno, že ano. Se zveřejňováním karikatur souhlasí hlavně muži. Většina respondentů ovšem byla proti, a to především z obavy o bezpečnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledky exkluzivního průzkumu pro Český rozhlas se zajímala redaktorka Eva Rajlichová

„Zhruba 25 procent to považuje za urážlivé, dalších 35 procent jsou občané, kteří odmítají zveřejňování karikatur spíše z obavy, že zvyšuje nebezpečí útoku,“ přibližuje analytik Josef Fišer.

„Upozornil bych na rozměr, který se týká té čtvrtiny obyvatelstva, která považuje zveřejňování karikatur islámských symbolů za zbytečně urážlivé. Jsou mezi nimi silně i voliči KDU-ČSL. To znamená, že je tam určitě nějaké pojítko s vírou,“ dodává Fišer.

Zveřejňování karikatur v médiích | Foto: Český rozhlas Median

METODOLOGIE VÝZKUMU: Agentura Median se dotazovala 1088 respondentů ve věku 18 let a více. Průzkum se uskutečnil ve dnech 13. a 14. ledna.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme