Průzkum pro ČRo: Podle 53 procent Čechů v zemi vzrostlo riziko teroristického útoku

Víc než polovina obyvatel Česka, přesně 53 procent, si myslí, že v zemi vzrostlo riziko teroristických útoků. Alespoň to říká exkluzivní průzkum, který pro Český rozhlas vypracovala agentura Median v souvislosti s nedávnými událostmi ve Francii. Lidé by si kvůli bezpečnostním opatřením nechali sáhnout i na osobní svobody, jsou také pro přísnější posuzování imigrantů z muslimských zemí. Kompletní výsledky průzkumu najdete ve fotogalerii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exkluzivní průzkum pro ČRo

Exkluzivní průzkum pro ČRo | Foto: Michal Jindra

Větší obavy pociťují podle průzkumu lidé z velkých měst nad 100 tisíc obyvatel.

„Nasnadě je to, že lidé ve městech pociťují tu hrozbu větší; pravděpodobně teroristický útok by se odehrával spíše ve větších městech než třeba někde na venkově,“ říká analytik Josef Fišer a doplňuje:

„Samozřejmě že k tomu přispívá i vyšší konzumace médií. To znamená, lidé, kteří bydlí ve městech, více konzumují média a jsou jimi i více ovlivnění.“

Vnímání rizika teroristického útoků v ČR | Foto: Český rozhlas Median

Průzkum agentury Median také ukázal, že Češi by po nedávném teroristickém útoku v Paříži podpořili i bezpečnostní opatření, která by omezila jejich osobní svobody. Pro přísnější kontroly na letištích a hranicích je 88 procent oslovených respondentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k průzkumu o vnímání rizika teroristického útoku připojuje analytik Josef Fišer

Analytik Josef Fišer upozorňuje i na to, že víc než polovina dotázaných se také vyslovila pro podrobnější monitoring sociálních sítí nebo větší kontrolu mailů.

„Kde ta podpora je samozřejmě větší u lidí s nižším vzděláním, u lidí starších, kteří těchto svobod nevyužívají natolik, a tím pádem by ani tolik nevnímali jejich omezení."

„Přísnější kontrola na letišti je něco, co si dokážeme představit daleko víc, a to i ty starší věkové kategorie nebo nižší vzdělanostní kohorty, oproti tomu, že by probíhala větší kontrola třeba elektronické pošty,“ vysvětluje analytik.

Nadpoloviční většina respondentů je i pro zavedení kontrol na hranicích, pro personální posílení bezpečnostních složek a pro navýšení rozpočtu zpravodajských služeb.

Průzkum pro ČRo: Dvě třetiny Čechů by byly pro zapojení armády do boje proti IS

Číst článek

Co se bezpečnosti týká, některé kroky už se chystají, byť třeba ne vždy v přímé souvislosti s útoky ve Francii.

Vláda má ještě tento měsíc jednat o modernizaci bezpečnostního systému na pražském Letišti Václava Havla. Bezpečnostní rada státu už schválila nákup systému, který má umožnit automatickou detekci obličejů, takzvaně zájmových nebo hledaných osob.

A kabinet také chystá rozšíření pravomocí zpravodajských služeb, co se týká přístupu k informacím. Mohlo by se to týkat třeba bankovních účtů nebo telefonních čísel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném posílení pravomocí zpravodajských služeb mluvili poslanec Roman Váňa a Jan Vobořil ze sdružení Iuridicum Remedium

Výkonný ředitel občanského sdružení Iuridicum Remedium Jan Vobořil k tomu má určité výhrady.

„Já myslím, že základním problémem zpravodajských služeb je, že nefunguje dostatečně jejich kontrola – i v programovém prohlášení vlády je, že se mají zavádět kontrolní mechanismy, které budou skutečně efektivní, a pokud tyto kontrolní mechanismy zavedeny nebudou, tak v jakémkoli posilování pravomocí zpravodajských služeb vidím problém,“ řekl Vobořil.

Předseda poslaneckého výboru pro bezpečnost Roman Váňa ( ČSSD) namítá, že kontrola existuje a jje přiměřená situaci.

„Poklud bychom skutečně rozšiřovaly pravomoci služeb, pak by bylo dobré se bavit i o rozšíření kontroly. Na druhou stranu tenhle zákon, který je připravován, který už je předložený do parlamentu v podstatě nijak závažné, mimořádné rozšíření pravomocí neobsahuje,“ podotkl Váňa.

U telefonů se prý jedná třeba jen o informace, komu patří které telefonní číslo nebo údaje o pohybu přístrojů. A u bankovních informací dochází k zpřesnění, kdy je možné údaje vyžadovat.

Podpora opatření omezujících občanské svobody | Foto: Český rozhlas Median

Z průzkumu také vyplývá, že přísnější postup při přijímání cizinců z islámských zemí podporuje 87 procent obyvatel České republiky. Výsledek podle analytika Josefa Fišera potvrzuje dlouhodobý trend, Češi totiž mají k přistěhovalcům a cizincům celkově odmítavý postoj.

„Pak je potřeba rozlišovat to, jestli zpřísnění imigrace u těch lidí nevyvolává spíš obava třeba o změnu nebo o ztrátu zaměstnání nebo podobné složky sociální politiky, a ne zrovna to ohrožení bezpečnosti,“ upozorňuje analytik Josef Fišer.

Větší přísnost u posuzování imigrace cizinců z muslimských zemí | Foto: Český rozhlas Median

METODOLOGIE VÝZKUMU: Agentura Median se dotazovala 1088 respondentů ve věku 18 let a více. Průzkum se uskutečnil ve dnech 13. a 14. ledna.

Eva Rajlichová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme