První kolo senátních voleb vyhrálo hnutí ANO. Návrat do Senátu možná čeká i TOP 09

První kolo senátních voleb vyhrálo hnutí ANO s 14 postupujícími. Kandidáti ČSSD a KDU-ČSL postoupili v devíti obvodech, ODS v pěti. Čtyři zástupce mají Starostové a nezávislí spolu se Starosty pro Liberecký kraj. Díky třem finalistům možná čeká návrat do Senátu i TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

Vládní strany si díky sedmi vzájemným duelům svých kandidátů udrží většinu v horní komoře. ČSSD, ANO a KDU-ČSL budou mít v Senátu dohromady k dispozici minimálně 42 hlasů.

ANO se díky úspěchu může stát na úkor ODS druhou nejsilnější frakcí v horní komoře. Pokud by všichni jeho finalisté za týden při druhém kole uspěli, mělo by 18 senátorů. Tolik členů by mohl mít i senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí.

Vůdčí postavení v Senátu ale zůstane ČSSD, které zůstává bez ohledu na výsledek voleb 23 senátorů.

Občanští demokraté mohou z osmi obhajovaných křesel obhájit pět, a měli by tak dohromady maximálně 11 senátorů. Předstihnout by je mohli i Starostové spolu s TOP 09. V jejich obnoveném společném klubu by mohlo být až 12 senátorů.

Senátní volby ve středních Čechách: do druhého kola postoupili všichni tři stávající senátoři

Číst článek

Určitým překvapením voleb je až druhé místo favorizovaného místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha z ČSSD na Hodonínsku.

Stejně jako on má šanci obhájit mandát dalších 13 senátorů včetně místopředsedkyně Senátu Miluše Horské z klubu KDU-ČSL, místopředsedy ODS Miloše Vystrčila nebo šéfů lidoveckého klubu Petra Šilara a klubu Starostů Jana Horníka.

Kandidáti protiimigračních stran se v senátních volbách neprosadili, neuspěli ani adepti Svobodných či Strany soukromníků, i přes podporu majitele loterijní společnosti Synot Iva Valenty. Propadli i adepti Strany práv občanů, která má ale šanci na zachování senátorské frakce s KSČM.

První senátní duely: v Praze uspěli Válková, Chmelová nebo Růžička

Číst článek

Komunisté totiž mají naději na zdvojnásobení svého zastoupení v horní komoře díky postupu svého kandidáta Ladislava Sekaniny na Bruntálsku. Reálné vyhlídky na znovuzvolení má i dosavadní senátor Jaroslav Doubrava ze Severočeši.cz. S nimi by si klub udržel minimální počet pěti členů.

Určitá naděje na klub zůstává i Straně zelených, která by také potřebovala dva senátory. Kromě Petra Orla na Novojíčínsku se jí do finále probojoval společný kandidát s ČSSD, filozof Václav Bělohradský v Praze 6. Jeho soupeř, ředitel gymnázia Jiří Růžička však získal v prvním kole téměř trojnásobek hlasů.

Ze známých kandidátů se v prvním kole prosadili ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD, exministryně spravedlnosti Helena Válková a žokej Josef Váňa za hnutí ANO, bývalý hokejista Jiří Šlégr za ČSSD nebo režisér večerníčků se zvířaty Václav Chaloupek za uskupení Občané patrioti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme